Nieuws

Stap 1 woning kopen: financieel oriënteren

Waar kijkt een bank naar bij het bepalen van je maximale hypotheek? En welk bedrag heb je zelf nodig voor het financieren van de aankoop. Lees meer in het ‘stappenplan woning kopen’.

maandag 27 juli 2020
Stap 1 woning kopen: financieel oriënteren

Op Funda rondstruinen kan een leuke bezigheid zijn. Ga je serieus op zoek naar een nieuwe woning, breng dan vooraf je financiële plafond in kaart. Zo voorkom je dat de zoektocht vooral huizen boven je budget oplevert. Naast het berekenen van de maximale hypotheek telt ook het geld dat je zelf moet inbrengen voor de koop van het huis. In het ‘stappenplan woning kopen’ vertellen we je er meer over.

Geldverstrekkers zijn kritisch aan wie ze een hypotheek verstrekken. Niet verwonderlijk. Ze lopen het risico geleend geld niet meer terug te zien. Voor het bepalen van het risico hanteren banken een rekenmethode die uitwijst hoeveel iemand maximaal mag lenen. Deze maximale hypotheek hangt onder andere af van:

  • Je financiële situatie
    Hoe hoger het inkomen, des te hoger de hypotheek. Maar geldverstrekkers kijken niet alleen naar je inkomen, ze kijken ook naar je financiële verplichtingen. Heb je een consumptieve lening of zaken als een leaseauto? Dergelijke schulden en betalingsverplichting gaan ten kosten van je maximale hypotheek. Denk ook aan je BKR-registraties (private lease valt hier ook onder), alimentatie, studieschuld en roodstand.
  • De woningwaarde
    Sinds 2018 mag je niet meer lenen dan de waarde van het huis. Bij een huis van € 300.000 is je maximale hypotheek dus ook € 300.000. Hierop zijn wel uitzonderingen als je de woning wilt verbouwen of verduurzamen. In die situatie is 106 procent van de woningwaarde het limiet.


Eigen geld nodig bij kopen huis

Bij veel woningen op Funda zie je achter de huizenprijs “k.k.” staan. Dit staat voor kosten koper. Hiermee wordt bedoeld dat de bijkomende kosten bij de koop voor rekening van de koper zijn. Deze kosten kun je sinds 2018 niet meer meefinancieren met je woning. Koop je een bestaande woning van €310.000, houdt dan rekening met de volgende kosten:

 
* Bij de courtage van de aankoopmakelaar hebben we de kosten ruim genomen. Naast een percentage van de koopsom kan je ook navragen of een vaste vergoeding mogelijk is. Overigens ben je niet verplicht om een aankoopmakelaar in de hand te nemen.

Zelfs als je inkomen voldoende is voor de nodige hypotheek, moet je rekening houden met de kosten koper. Zeker voor starters met niet al te diepe zakken een uitdaging. Hulp van ouders of andere familieleden kan uitkomst bieden. Doorstromers hebben mogelijk de luxe van overwaarde waarmee ze de kosten koper (deels) kunnen betalen. In stap 2 lees je meer over het bezichtigen van woningen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie