Nieuws

Nog geen definitief energielabel? Vraag hem nu nog voordelig aan!

Het energielabel dreigt volgend jaar flink duurder te worden. Door dit jaar nog een energielabel aan te schaffen ben je dus goedkoper uit. Zorg wel dat je de juiste informatie aanlevert.

woensdag 15 juli 2020
Nog geen definitief energielabel? Vraag hem nu nog voordelig aan!

Na meerdere reprimandes van de Europese Commissie wil minister Ollongren per januari 2021 een nieuw energielabel invoeren. Het is de bedoeling dat woningen ter plekke beoordeeld worden op hun energieprestatie. De aanvraag van een label wordt hierdoor tot tien keer zo duur. Diverse politieke partijen zijn niet enthousiast en pleiten ervoor het energielabel eenvoudig en goedkoop te houden. Tot nu toe zonder resultaat. Heb je zelf nog geen definitieve versie? Snel actie ondernemen kan lonen.

De Europese Unie heeft sinds 2008 een energielabel verplicht gesteld bij de verkoop of verhuur van een woning. Het doel is woningkopers stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. De verplichtstelling flopte in Nederland. Het ontbrak aan handhaving en was er veel onduidelijkheid. In 2012 werd de verplichting op de lange baan geschoven. Hiervoor werd Nederland op zijn vingers getikt en sinds 2015 is er een vereenvoudigd beoordelingssysteem ingevoerd.

Sinds 2015 energielabel écht verplicht

Sinds 2015 riskeert een verkoper of verhuurder een boete van maximaal €405 bij het ontbreken van een definitief energielabel. Het aanvragen van een label wordt online gedaan en is hierdoor eenvoudiger en goedkoper (€20 in plaats van €300). Via een webtool vul je tien vragen in over de woning en kan je relevante bewijsstukken uploaden. Een deskundige geeft op basis van deze gegevens een definitief energielabel af. Het eenmaal afgegeven label is 10 jaar geldig.

Energielabel onbetrouwbaar

Ook het huidige beoordelingssysteem krijgt de nodige kritiek. Verkopers weten niet altijd welke maatregelen precies zijn genomen, waardoor ze verkeerde informatie aanleveren. Daarnaast komen deskundigen lang niet altijd tot een consequente beoordeling. Uit onderzoek van de Rekenkamer bleek dat 47 procent van de definitieve labels afweek van de oude methode. Woningen krijgen dus een ander label omdat er op een andere manier gemeten wordt, niet omdat het huis is gewijzigd.

Paar centimeter isolatie maakt het verschil

Een stel uit Bergeijk kan beamen hoe klein het verschil is tussen een goed of minder positief label. Ze kochten hun woning in 2016 en waren in de veronderstelling dat deze goed geïsoleerd was. De woning had namelijk een A label. Bij de verbouwing komen ze erachter dat de isolatie niet 10 centimeter maar 25 millimeter dik was. De woning zou eigenlijk label D moeten hebben. Voor een A label zouden ze maar liefst € 90.000 moeten investeren. Een inspectie ter plaatse had dit wellicht voorkomen.

Vanaf 2021 bezoek aan woning nodig voor energielabel

Ook het huidige beoordelingssysteem voldoet niet aan de eisen van de EU. Als het aan Ollongren ligt, wordt vanaf 2021 ter plekke beoordeeld welk energielabel van toepassing is. Met deze methode zal de aanschaf van een label weer fors duurder worden, naar schatting gemiddeld €190 in plaats van de huidige €20. Volgens critici mist het nieuwe systeem doel en wordt het onnodig duur. Ook vanuit de Kamer komt de nodige kritiek. Vooralsnog legt minister Ollongren dit naast zich neer en blijven de plannen voor het nieuwe energielabel overeind.

Europese richtlijnen dwingen de overheid om het energielabel opnieuw aan te passen. Heb je sluimerende verhuisplannen? Schaf dit jaar nog een energielabel aan. Deze hebben een geldigheid van tien jaar en zijn nu (nog) goedkoper.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie