Nieuws

NHG rekent soepeler bij terugval winst door crisis

Veel ondernemers hebben omzetverlies geleden door de coronacrisis. NHG wil beperken dat dit tijdelijke verlies voor lange tijd invloed heeft op de maximale hypotheek.

vrijdag 10 juli 2020
NHG rekent soepeler bij terugval winst door crisis

Voor ondernemers kan het soms lastig zijn een hypotheek te krijgen. Zeker in de huidige coronacrisis kan een tijdelijke omzetdaling flinke gevolgen hebben voor de maximale hypotheek. Veel geldverstrekkers kijken naar het gemiddelde financiële plaatje over drie jaar. Een omzetdip kan dan ook lang effect hebben. Nationale Hypotheek Garantie (NHG) past om die reden haar rekenmethode aan, in samenspraak met de overheid, hypotheekverstrekkers en deskundigen.

Hypotheekverstrekkers toetsen het inkomen van een ondernemer aan de hand van de fiscale winst van de laatste drie jaar. Des te hoger het inkomen des te hoger de maximale hypotheek mag zijn. Als er in die periode een dip is geweest, heeft dit dus voor langere tijd invloed op de hoogte van de maximale hypotheek. NHG wil voorkomen dat de toegang tot de woningmarkt voor ondernemers wordt bemoeilijkt als ze financieel getroffen zijn door de coronacrisis.

Coronacrisis kan grote gevolgen hebben

Door de lockdown hebben veel zaken hun deuren tijdelijk moeten sluiten, met vaak grote terugval in inkomsten. De oorzaak van de winstdaling ligt in deze situatie niet bij de ondernemer of het bedrijf. Met volgend vereenvoudigd voorbeeld wordt door NHG geschetst welke impact de lockdown kan hebben voor een ondernemer:

Een kapster verdient al jaren gemiddeld €5.000 per maand. Door de coronacrisis moest de kapster haar zaak sluiten met als gevolg drie maanden geen inkomen. In normale tijden had zij €60.000 per jaar verdiend (€5.000 x 12 maanden). Nu is dat maar €45.000 (5.000x 9 maanden).

Inkomen toetsen voor en na ‘coronadip’

Alleen wanneer er sprake is van inkomensverlies door de coronacrisis is NHG bereid om deze periode niet of minder zwaar mee te laten wegen bij de inkomenstoetsing. Zo kan het inkomen bijvoorbeeld getoetst worden op de periode voor en na de coronadip. Hierbij is ook maatwerk van belang. Zo wordt er gekeken hoe de ondernemer is omgegaan met de crisis. Is er bijvoorbeeld gezocht naar alternatieven om het werk deels draaiende te houden of is er gebruik gemaakt van de overheidsregelingen?

Verschillen per geldverstrekker

Zeker ook voor ondernemers is het zaak om aan te kloppen bij de juiste bank. Geldverstrekkers zijn, zeker in deze markt, voorzichtig met het verstrekken van leningen. Zo moet je als ondernemer goed duidelijk kunnen maken waarom de dip slechts tijdelijk is. Toch is er verschil per geldverstrekker. Bij sommige kan je bijvoorbeeld het beste jaar iets zwaarder laten meewegen bij het gemiddelde van drie jaar. Dat heeft een positief effect op je leenmogelijkheden. Zorg dat je goed alle mogelijkheden voor jezelf in kaart brengt. Uiteraard kunnen wij je daarbij helpen.

Vanaf 1 augustus 2020 gaat NHG hypotheekaanvragen van ondernemers op de beschreven manier benaderen. Ze hopen dat andere geldverstrekkers voor hypotheken zonder NHG deze werkwijze zullen volgen. Hiermee blijft de toegang tot de woningmarkt voor iedereen toegankelijk.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie