Nieuws

Meer lucht voor starters bij koop eerste huis

Starters tasten steeds dieper in hun eigen buidel bij het kopen van een woning. Zo dragen jonge starters gemiddeld € 24.700 als aanvulling op de hypotheek. Toch slaan er meer starters hun slag in deze markt.

dinsdag 7 juli 2020
Meer lucht voor starters bij koop eerste huis

Starters die hun eerste woning kopen doen dit met steeds meer eigen geld. Dit blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Toch is dit voor veel startende kopers geen showstopper. In het tweede kwartaal nam het aantal hypotheekaanvragen van starters toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een lichtpuntje voor startende kopers is het toegenomen aanbod aan te koop staande woningen.

Het aantal hypotheekaanvragen door starters is met een kleine 11 procent gestegen. Deze stijging ligt net iets onder die van andere type woningkopers. Toch is de toename goed nieuws. Juist de jonge groep kopers had in het afgelopen jaar het meest last van de hoge prijzen en het tekort aan betaalbare starterswoningen.

Eigen geld nodig bij kopen starterswoning

Bij het kopen van een woning mag je in 2020 tot 100 procent van de woningwaarde lenen. Voer je energiebesparende maatregelen door, dan is het maximale percentage 106 procent. Alle bijkomende kosten, zoals kosten voor de notaris, kan je niet meenemen in de hypotheek. Los daarvan bepaalt ook je inkomen jouw maximale hypotheek. De relatief hoge huizenprijzen zijn voor veel starters niet volledig met een hypotheek te financieren. Er is dus eigen geld nodig.

Hoeveel draagt de gemiddelde starter zelf bij?

HDN maakt bij de categorie starter onderscheid in:

 • Starter jong: relatief jong en met een complex, vaak flexibel, inkomen. Laag hypotheekbedrag (met NHG) en lage woningwaarde.
  Deze groep is koploper eigen inleg. In het tweede kwartaal ging het gemiddeld om € 24.700, een stijging van +12,5% ten opzichte van een jaar eerder.
 • Starter hoog segment: starter die voor het eerst de (koop)woningmarkt betreedt. Met name met een relatief hoog inkomen en hypotheekbedrag (gemiddeld ongeveer €350.000).
  Voor deze groep zijn geen exacte cijfers bekend. Wel is duidelijk dat het percentage aanvragen waarbij tussen de € 10.000 en € 50.000 wordt ingelegd is gestegen van 49% naar 52%. Dit suggereert dat ook deze groep starters steeds vaker meer eigen geld moet inbrengen voor het kopen van een eerste woning.


Starters kopen in landelijke provincies

Vooral Zeeland verwelkomde meer kopers, waaronder in verhouding veel jonge starters. Ze konden er ook relatief voordelig kopen aangezien de gemiddelde prijsstijging minder hard ging dan elders in het land. Starters uit het hogere segment zochten bovengemiddeld vaak hun woningplezier in Flevoland.

Voordelen starters huidige woningmarkt

De coronacrisis lijkt de woningmarkt nog weinig te deren. Toch zijn er een aantal factoren die in het voordeel van starters kunnen uitpakken:

 • Toenemend aanbod te koop staande woningen
  Medio maart stonden er 81.703 woningen te koop op Funda. Inmiddels zijn dit er 95.968. Een teken dat er meer woningen aan het aanbod worden toegevoegd dan er ‘verdwijnen’.
 • Betere onderhandelingspositie
  Als het aanbod verder toeneemt, en wellicht de verkooptijden toenemen, komt er meer onderhandelingsruimte. Positief voor starters die niet de hoofdprijs kunnen (over)bieden.
 • Lage rente
  Ondanks tijdelijke (kleine) schommelingen ligt een significante stijging van de rente voorlopig niet voor de hand. Dit draagt bij aan de betaalbaarheid.


De schaarste op de woningmarkt is niet zomaar opgelost. Het tekort aan passende nieuwbouwwoningen is bijvoorbeeld al jaren een probleem. Een tijdelijke toename van het aantal beschikbare woningen is een uitkomst, zeker voor starters. Wil je meer weten over de financiering van een starterswoning? Bijvoorbeeld in combinatie met een lening van je ouders? Geef het door via het onderstaand formulier en we nemen contact met je op.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie