Nieuws

Dilemma overheid: ruimte hypotheek verhogen of juist niet?

Wil je je kind nog helpen met het kopen van een woning, doe dan nu de jubelschenking zolang het nog kan. Als je schenkt in 2020, moet deze uiterlijk in 2022 gebruikt zijn. Dat biedt perspectief.

vrijdag 24 juli 2020
Dilemma overheid: ruimte hypotheek verhogen of juist niet?

Tijdens de vorige financiële crisis konden starters moeilijk aan een woning komen. Sinds die tijd mogen ouders tot een halve ton belastingvrij schenken. Voorwaarde is wel dat het geld uitsluitend gebruikt wordt voor de aankoop of aanpassing van een woning. De regeling werd in eerste instantie gepresenteerd als een tijdelijke maatregel. Anno 2020 kan er nog steeds gebruik van gemaakt worden. Waar niet iedere econoom even enthousiast over is.

In 2017 werd de belastingvrije gift voor een woning verhoogd van €50.000 tot €100.000. Door indexering is dit in 2020 €103.643. Van deze zogenoemde jubelton is de afgelopen jaren massaal gebruik gemaakt. Niet alleen de starter zelf is geholpen met deze regeling, ook ouders kunnen hiervan profiteren. Doordat het vermogen minder wordt, kan de belasting over het vermogen dalen. Uiteraard zitten er aan deze schenking wel de nodige beperkingen. Op de site van de Belastingdienst lees je daar meer over.

Belastingvrije schenking draagt bij aan hogere huizenprijzen

De woningmarkt draait intussen op volle toeren. De gemiddelde huizenprijs is de laatste jaren fors gestegen. Vooral de ruime mogelijkheden om een woning te financieren zijn daar de oorzaak van, zo bleek recent uit een rapport van De Nederlandsche Bank (DNB). Wie gebruik maakt van de mogelijkheid om belastingvrij te schenken kan een duurdere woning kopen. Hierdoor komt de woningprijs in een opwaartse spiraal terecht.

Jaarlijkse verruiming leenruimte tweeverdieners

Tot 2012 werd het tweede inkomen niet meegerekend bij het de berekening van de maximale hypotheek. In de jaren die volgden mochten kopers het tweede inkomen wel deels meetellen, waardoor de leenruimte groter werd. In 2017 telde het tweede inkomen al voor 60 procent mee. Volgend jaar wil de overheid een stapje verder gaan en het percentage verhogen tot 90 procent. De leenruimte neemt dus niet alleen voor starters toe maar ook doorstromers profiteren.

Woningmarkt in vicieuze cirkel

Volgens woningmarkt experts leiden deze goed bedoelde alternatieven van de overheid tot een vicieuze cirkel. Immers hoe meer er geboden wordt, des te harder de huizenprijzen stijgen. In dat geval hebben starters weer meer geld nodig om in aanmerking te komen voor een woning. Dit staat haaks op de wens van de overheid om schulden van huishoudens juist te verminderen. Het verdwijnen van de jubelton of het inperken de huidige leenruimte zou nodig zijn om verdere prijsstijgingen in te dammen. Ook het stapsgewijs afschaffen van de hypotheekrenteaftrek draagt hieraan bij.

Het dilemma voor de overheid is dat het beperken van de leenruimte pas op langere termijn effect zou hebben, net als het terugschroeven van de opties tot schenken. Het zou best kunnen dat starters daar in de toekomst baat bij hebben. Nadeel is dat de huidige starters er juist eerder buiten spel door gezet worden.

Wil je je kind nog helpen met het kopen van een woning, doe dan nu de jubelschenking zolang het nog kan. Als je schenkt in 2020, moet deze uiterlijk in 2022 gebruikt zijn. Nog voldoende tijd dus om een huis te vinden! We vertellen je graag meer over de hypotheekmogelijkheden, eventueel in combinatie met een schenking. Laat hiervoor een reactie achter via het onderstaande formulier.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie