Nieuws

Auto zakelijk of privé verzekeren als ondernemer?

Bij een zakelijke autoverzekering betaal je doorgaans een hogere premie dan bij een verzekering voor privégebruik. Toch kan zakelijk verzekeren interessant zijn, vooral door de volgende fiscale voordelen.

vrijdag 3 juli 2020
Auto zakelijk of privé verzekeren als ondernemer?

Ben je ondernemer en wil je een autoverzekering afsluiten? Dan hoef je deze niet altijd zakelijk te verzekeren. In sommige situaties kan je ook kiezen voor een privé autoverzekering. Dat biedt zowel voor- als nadelen. We zetten de verschillen voor je op een rij, zodat je weet welke autoverzekering het best aansluit bij jouw situatie.

Niet altijd heb je keus uit de twee smaken. Is jouw auto als zakelijke aankoop in je administratie verwerkt? Het vervoermiddel privé verzekeren is in dat geval vaak niet mogelijk. Daarnaast is bij een leaseauto is de verzekering standaard inbegrepen.

Wanneer is er sprake van privégebruik?

Iedere dag van en naar de zaak rijden valt niet onder zakelijk gebruik van de auto. Woon-werkverkeer wordt bestempeld als privégebruik. Gebruik je de auto maar heel af en toe zakelijk, dan is privé verzekeren doorgaans mogelijk. Voorbeelden van duidelijk zakelijk gebruik zijn het bezorgen van pakketten of het runnen van een rijschool. Onder zakelijk vallen ook zaken als het regelmatig bezoeken van klanten of leveranciers.

Lagere premie particuliere autoverzekering

Het voordeel van een privé autoverzekering is de premie, die over het algemeen lager ligt dan bij de zakelijke verzekering. Dat heeft echter ook een reden. De dekking is beperkter, vooral omdat privé gebruikers gemiddeld genomen minder kilometers per jaar maken. Verder is het bij de zakelijke variant toegestaan om met meerdere bestuurders van één auto gebruik te maken.

Beide verzekeringsvormen kan je uitbreiden met aanvullende dekkingen, waaronder een ongevallenverzekering voor inzittenden en pechhulp. De zakelijke verzekering heeft extra opties als het verzekeren van te vervoeren goederen. Per verzekeraar verschillen de exacte mogelijkheden.

Voordelen zakelijke autoverzekering

Tegenover de gemiddeld hogere premie van een zakelijke autoverzekering staan ook voordelen. Zo kan je kiezen voor het verrekenen van de BTW. Hierdoor hoef je geen BTW te betalen over de maandelijkse premie. Het voordeel is overigens kleiner dan 21 procent. De premie is namelijk inclusief assurantiebelasting, dat niet verrekend kan worden. Maak je vervolgens schade, dan krijg je de schade ook zonder bijtelling van BTW uitgekeerd.

Een ander voordeel is dat je met een zakelijke auto bepaalde kosten van de winst mag aftrekken bij de belastingaangifte. Denk aan kosten voor de:

  • Verzekering
  • Brandstof
  • Onderhoud en reparatie
  • Afschrijving
  • Parkeren, tol, veerboten, wasstraat
  • Motorrijtuigenbelasting


Zakelijke autoverzekering niet bij iedere verzekeraar

Sommige verzekeraars bieden alleen autoverzekeringen aan voor privégebruik. Daarnaast moet je rekening houden met uitsluitingen of eventuele premietoeslagen. Stel je vervoert regelmatig explosieve gevaarlijke stoffen of kostbare goederen. De verzekeraar loopt hierdoor meer risico en kan een hoger tarief rekenen.

De fiscale voordelen maken een zakelijke autoverzekering aantrekkelijk. Toch is het niet altijd de beste keus. Dit hangt met name af van hoe jij de auto gebruikt en je eigen situatie. Wil je meer weten over het privé of zakelijk verzekeren van je auto? Raadpleeg je financieel adviseur voor hulp bij het maken van de keuze.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie