Nieuws

Zonnepanelen leveren vanaf 2023 minder op

Met de salderingsregeling verdien je jouw zonnepanelen sneller terug. Helaas wordt deze regeling vanaf 2023 stapsgewijs afgeschaft. Wat zijn de gevolgen als je nu zonnepanelen op het dak hebt of van plan bent ze aan te schaffen?

maandag 8 juni 2020
Zonnepanelen leveren vanaf 2023 minder op

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt vanaf 2023 jaarlijks met 9 procent afgebouwd. Dit maakte Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat afgelopen maart bekend. Hiermee gaat de daling minder snel dan verwacht. Twijfel je nog over de aanschaf van zonnepanelen? Snelle beslissers kunnen nog ruim twee jaar profiteren van de huidige salderingsregeling. Heeft het na de wijziging nog zin om zonnepanelen op je dak te leggen?

Laten we eerst het begrip salderen eens afstoffen. Ook met zonnepanelen koop je jaarlijk stroom in bij een energieleverancier. Aan de andere kant wek je zelf stroom op die je kan terugleveren aan de leverancier. Met andere woorden, de leverancier koopt jouw overtollige energie op. Aan het eind van het jaar wordt de door jou geleverde energie verrekend met je inkoop. Dit verlaagt je uiteindelijke kosten. Deze verrekening heet salderen.

Salderen maakt zonnepanelen aantrekkelijker

De salderingsregeling is in 2004 tot leven geroepen. De aanschaf van zonnepanelen was toen duurder en met salderen werd investeren in duurzame energie aantrekkelijker gemaakt. Voor de door jou teruggeleverde stroom krijg je hetzelfde tarief als de stroom die je inkoopt. Inclusief de energiebelasting dus. Hiermee bespaar je op je energiekosten en verdien je de zonnepanelen sneller terug. Ter verduidelijking een voorbeeld:

In 2019 heb je 3000 kWh afgenomen en 2000 kWh teruggeleverd. Je betaalt dat jaar alleen voor de 1000 kWh die je hebt afgenomen (3000 - 2000).

Bij overschot aan stroom geldt terugleververgoeding

Een overschot aan stroom kan niet gesaldeerd worden. Er ontstaat een overschot wanneer je meer energie levert dan gebruikt. Voor het overschot krijg je van de energieleverancier uiteraard een vergoeding. Dit is nu vastgesteld op minimaal 70% van het leveringstarief exclusief belasting. Door deze ruimte van 30% kan de vergoeding behoorlijk verschillen per energieleverancier. In 2018 varieerde de vergoeding van €0,04 tot €0,12 cent per kWh.

Afbouwen salderingsregeling

Zonnepanelen zijn goedkoper en efficiënter zijn geworden. Mede om die reden wil de overheid de huidige regeling versoberen. Vanaf 2023 mag je nog maar een percentage van de elektriciteit die je teruglevert in mindering brengen die op de stroom die je hebt verbruikt. De waarde van de teruggeleverde stroom wordt hiermee minder waard dan de ingekochte. Het salderingspercentage wordt jaarlijks met 9 procent verminderd tot en met 2030. Vanaf 2031 vervalt de salderingsregeling volledig.

Redelijke terugleververgoeding

Voor de teruggeleverde stroom, waar je vanaf 2023 geen saldering meer over krijgt, krijg je wel een terugleververgoeding. Minister Wiebes wil de vergoeding instellen op minimaal 80% van het leveringstarief exclusief belasting. Ter garantie moet deze vereiste worden opgenomen in een wet.

Door het vaststellen van de vergoeding op minimaal 80% is er voor energieleveranciers ruimte om met elkaar te concurreren. Het blijft dus verstandig om energieleveranciers met elkaar te vergelijken, zodat jouw opgewekte stroom zo veel mogelijk oplevert.

Met de salderingsregeling verdien je zonnepanelen sneller terug. Op dit moment is de gemiddelde terugverdientijd 7 jaar. Schaf je na 2023 aan, dan kan de terugverdientijd oplopen tot 9 jaar. Twijfel je of zonnepanelen wat voor jou zijn? Zoek het snel uit. Nu kun je nog volop profiteren van de salderingsregeling.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie