Nieuws

Wanneer wordt waterschade aan je huis of tuin vergoed?

In de afgelopen dagen werd een deel van Nederland geteisterd door hevige regenbuien. Water dat zich een weg baant door plafonds, muren en vloeren. Je kunt recht hebben op een schadevergoeding vanuit je woonverzekering. Wel gelden de volgende voorwaarden.

donderdag 18 juni 2020
Wanneer wordt waterschade aan je huis of tuin vergoed?

Ondergelopen kelders, straten die blank staan of zelfs met je kano de doorgaande weg op. Het water kwam met bakken uit de hemel in de afgelopen dagen. Zelfs een klein scheurtje in een plafond of muur kan bij dergelijke buien al zorgen voor schade in huis. Ook kelders zijn een makkelijke  prooi voor het water. Welke waterschade valt onder de dekking van jouw woonverzekering en met welke uitsluitingen moet je rekening houden?

Het hangt van de waterschade zelf af welke verzekering je ervoor kunt aanspreken:

  • Onroerende zaken
    Vaste (onroerende) zaken in en rond de woning vallen onder de opstalverzekering. Denk aan muren, plafonds en de vloeren. Een grensgebied is bijvoorbeeld een parket- of laminaatvloer. Deze kan je in principe loshalen, waardoor verzekeraars het onder de inboedel kunnen scharen.
  • Roerende zaken
    Zaken die verplaatsbaar (roerend) zijn. Hieronder vallen spullen in de kelder, meubels, lampen maar ook de laptop die op tafel lag en door het water is aangetast.


Waar komt het water vandaan?

Deze vraag is belangrijk voor een eventuele schadevergoeding na schade. Niet iedere vorm van waterschade valt onder de dekking. Verzekeraars houden de volgende categorieën aan:

  • Water van binnenuit
  • Water van de zijkant
  • Water van boven
  • Water van onderen


Vooral water van de zijkant is voor verzekeraars een reden om geen schadevergoeding uit te keren. Bijvoorbeeld water dat door een overstroming je huis binnendringt valt hieronder. Gelukkig komt dat minder vaak voor dan een forse regenbui. Regenwater dat vanuit de straat je woning binnendringt is water van onderen. Lekt je verwarming of de leiding bij de kraan? Dat wordt gezien als water van binnenuit. Deze schade valt wel onder de standaarddekking van woonverzekeringen.

Uitsluitingen op de dekking na waterschade

Allereerst is het aan jou om schade zo goed mogelijk te voorkomen en beperken. Stel dat het dak overduidelijk aan renovatie toe is maar je dit nog niet gedaan hebt. Je loopt dan het risico dat de verzekeraar waterschade niet vergoed omdat er sprake is van achterstallig onderhoud. Een open deur is dat je geen ramen open moet laten staan tijdens een regenbui.

Niet alle uitsluitingen liggen voor de hand. Bijvoorbeeld wanneer er water in de kelder staat doordat het grondwater omhoog is gekomen. Een andere gebruikelijke uitsluiting is water dat door een buitenmuur naar binnen trekt. Zo zie je dat het voor een schadevergoeding van belang is hoe de schade precies is ontstaan.

Voorkom vervolgschade

Zorg ervoor dat eenmaal ontstane schade niet erger wordt. Bijvoorbeeld door de vloer bijtijds af te dekken met vuilniszakken. Wanneer de verzekeraar concludeert dat je niet voldoende gedaan hebt om vervolgschade te voorkomen kan dit gevolgen hebben voor de eventuele schadevergoeding. Je eigen bewijslast kan je maken door foto’s van de schade te maken en goed vast te leggen hoe het is ontstaan.

Het regent met regelmaat in ons kikkerlandje. Voor de toekomst moeten we er rekening mee houden dat hevige regenval steeds vaker voor zal komen, zo is de voorspelling van meteorologen. Goed om alvast te weten wat je in dat geval aan je woonverzekering hebt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie