Nieuws

Type graf bepalend voor kosten bij begrafenis

Grafkosten verschillen fors per gemeente. Door alvast na te denken over je laatste rustplaats kun je flink besparen. Houd er ook rekening mee dat er verschillende graven en begraafplaatsen zijn die allemaal een eigen ‘prijskaartje’ hebben.

woensdag 17 juni 2020
Type graf bepalend voor kosten bij begrafenis

Gemiddeld kost een graf €3.500, wat in één keer betaald moet worden. Grafkosten kunnen echter per gemeente fors verschillen. Een graf in Losser kost bijvoorbeeld net geen €750 terwijl je in Esserveld met €8.000 de hoofdprijs betaald. De Wet op lijkbezorging bepaalt dat de uitvaart binnen zes werkdagen na overlijden plaats moet vinden. Dit is voor je nabestaanden een korte tijd om de uitvaart te regelen. Zeker als de rustplaats nog gevonden moet worden. Let op de volgende zaken bij het uitzoeken van een betaalbaar graf.

In de meeste graven kunnen drie mensen begraven worden. Jij, of jouw nabestaanden, kunnen niet altijd zelf bepalen wie er te ruste wordt gelegd. Het hangt er vooral vanaf of jij belanghebbende of rechthebbende van het graf bent. Daarnaast is een graf niet voor altijd van jou. Afhankelijk per type kun je voor een bepaalde tijd gebruik maken van het graf en dit termijn eventueel verlengen.

Verschil algemeen of particulier graf

Grafkosten verschillen van elkaar omdat er verschillende type graven zijn:

  • Algemeen graf
    Met een algemeen graf ‘lease’ je de grond. Jij bent hiermee een belanghebbende, maar de eigenaar van de begraafplaats blijft zeggenschap hebben over het graf. De eigenaar bepaalt wie er in het graf komen te liggen. Daarnaast is de looptijd van een algemeen graf beperkt. Vaak wordt na tien jaar het graf geruimd en beschikbaar gesteld voor iemand anders.
  • Particulier graf
    Met een particulier graf koop je de rechten van een stuk grond. Hiermee ben jij of zijn jouw nabestaande rechthebbende. Jij mag bepalen wie er in het graf komen te liggen. De gemiddelde looptijd van deze rechten zijn 20 jaar. Na die 20 jaar moeten jij of je nabestaanden beslissen of het graf beschikbaar komt voor anderen of dat je de looptijd wilt verlengen. De kosten liggen hoger dan bij een algemeen graf.


Bijzondere begraafplaats vaak goedkoper

Iedere gemeente heeft vaak een eigen begraafplaats. Gemeenten mogen zelf de prijs van een graf bepalen, hierdoor lopen de prijzen sterk uiteen. Naast gemeentelijke zijn er ook ‘bijzondere’ begraafplaatsen. Deze zijn in handen van een geloofsgemeenschap maar kunnen ook particulier eigendom zijn. Deze begraafplaatsen zijn 30 tot 40 procent goedkoper, aldus de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen.

Wat beïnvloedt de grafkosten?

Dat grafkosten erg van elkaar verschillen heeft te maken met een aantal factoren:

  • Grondprijs van de begraafplaats.
  • Onderhoud dat een begraafplaats vergt en of het onderhoud gedaan wordt door vrijwilligers of werknemers.
  • Vraag en aanbod (in de Biblebelt is er meer vraag naar graven).


Helemaal zelf je laatste rustplaats uitzoeken zit er niet in, tenzij je het graf alvast koopt. In veel gevallen is dit niet interessant, omdat er pas later gebruik van wordt gemaakt. Op het moment van overlijden krijg je een graf toegewezen. Vaak kan je wel je voorkeuren doorgeven, zoals dichtbij de ingang of bij een boom. Het kan geen kwaad om al vroegtijdig na te denken over dit soort zaken, ook al ben je wellicht nog in de bloei van je leven.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie