Nieuws

Schade bij het klussen? Daar is de bouwverzekering voor

Tijdens de coronacrisis is een groot deel van Nederland doe-het-zelf-klusser geworden. Klussen is niet zonder risico. Bij grotere klussen dekt een bouwverzekering schade die niet onder je opstalverzekering valt.

woensdag 3 juni 2020
Schade bij het klussen? Daar is de bouwverzekering voor

Bij het verbouwen van je huis zit een ongeluk in een klein hoekje. Een beschadiging aan jouw auto - of die van je buurman - is zo gemaakt bij het opbouwen van een steiger. Of wat te denken van waterschade door een verkeerde inschatting van het leidingwerk? Schade die ontstaat bij het klussen is vaak niet gedekt door de opstalverzekering. Met een bouwverzekering, ofwel Construction All-Risk (Car) verzekering, is bepaalde schade wel gedekt. Je kunt dan met meer zelfvertrouwen het verfwerk op de bovenste verdieping doen of die oude badkamer slopen.

Je opstalverzekering verzekert je woning en alles wat er aan vast zit. Deze verzekering dekt eventuele schade vaak alleen als de woning gebruikt wordt waarvoor deze is bedoeld; wonen. Klussen en verbouwingen vallen hier dus niet onder. Bij een particuliere bouwverzekering is dit wel het geval.

Werkzaamheden en aansprakelijk standaard bij bouwverzekering

Een bouwverzekering is vaak opgebouwd uit verschillende rubrieken die je naar wens kunt toevoegen aan de dekking. Ook heb je doorgaans keus in het te verzekeren bedrag. De rubrieken ‘Werk’ en ‘Aansprakelijkheid’ zijn vaak standaard. De categorie ‘Werk’ dekt materiële schade aan het bouwwerk dat zich voordoet tijdens de bouwperiode. Het verzekerde bedrag voor deze categorie is afhankelijk van de bouwsom en kan je dus niet zelf bepalen.

Het verzekerde bedrag van de rubriek ‘Aansprakelijkheid’ kan je wel grotendeels zelf bepalen. Hiermee is onder voorwaarden schade gedekt aan andere personen of zaken, zolang het is ontstaan tijdens de werkzaamheden.

Aanvullende dekking bouwverzekering

De volgende rubrieken zijn aanvullend te verzekeren:

 • Bestaande eigendommen
  Schade aan bestaande eigendommen zoals je woning of auto.
 • Hulpmateriaal
  Materialen die nodig zijn voor de werkzaamheden zijn ook verzekerd tegen materiële schade en diefstal. Je kunt hierbij denken aan machines, steigers of gereedschap.
 • Huisvestingskosten
  Bij vertraging van de bouw of verbouwing zijn de extra kosten van alternatieve huisvesting gedekt.
 • Transport
  Spullen die worden getransporteerd naar de bouwlocatie. Transport van hulpmiddelen is alleen verzekerd als het hulpmateriaal dat ook is.


Wat is niet verzekerd?

De volgende zaken zijn niet verzekerd:

 • Schade door slijtage, corrosie (roestvorming) en andere geleidelijke achteruitgang.
 • Schade door ingebruikneming vóór de oplevering.
 • Bij projecten met werkzaamheden in of onder de grond, zoals kelderbouw, heien of graafwerkzaamheden is de aansprakelijkheid van aannemers niet verzekerd.
 • Als iets niet aan de (bouw) eisen voldoet en er schade ontstaat.


Ga je een nieuwe vloer leggen of laat je de keuken vervangen? In die situatie is een bouwverzekering overbodige luxe. Bij een grotere verbouwing kan de verzekering je behoeden voor schade die niet onder je opstalverzekering valt. Benieuwd of een bouwverzekering iets voor jou is? Onze adviseurs denken graag met je mee. Geef dit aan via het onderstaande formulier.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie