Nieuws

Mobiel verzekeren als losse module van je inboedelverzekering

Loopt jouw dure Iphone of Samsung schade omdat hij kapot valt op de plavuizen? Dit melden bij je inboedelverzekering is geen garantie voor een uitkering. Verzekeraars schroeven de dekking van mobiele apparaten al enige tijd terug.

dinsdag 30 juni 2020
Mobiel verzekeren als losse module van je inboedelverzekering

Een telefoon die je in het toilet laat vallen of een tablet waar limonade van de kinderen overheen gaat. Los van de praktische nadelen maak je soms hoge kosten voor het vervangen van dergelijke apparaten. Onder voorwaarden kan je schade verhalen op je inboedelverzekering. Houd er wel rekening mee dat de dekking voor elektronica steeds verder onder druk staat. Wel kan je het bij veel verzekeraars als extra pakket verzekeren.

Het gebruik van laptops, tablets, smartphones en smartwatches groeit nog steeds. De kans dat er wat mis gaat wordt hierdoor groter. Om de schadelast in te dammen, schroeven veel inboedelverzekeraars de dekking voor mobiele apparaten terug. In sommige gevallen wordt deze helemaal geschrapt, blijkt uit onderzoek van MoneyView.

Verhoogd eigen risico of losse module voor mobiele apparaten

Bij 8 van de 58 door MoneyView onderzochte inboedelverzekeringen zijn mobiele apparaten uit het basispakket gehaald. Dat wil niet automatisch zeggen dat in alle gevallen de dekking wordt geschrapt, het is doorgaans bij te verzekeren als aanvullende module. Een andere populaire maatregel waarmee verzekeraars hun risico beperken is het invoeren (of verhogen) van een eigen risico. In sommige gevallen geldt alleen voor mobiele apparaten een hoger of extra eigen risico. Daar heb je dus geen last van als de bank beschadigd of de staande lamp sneuvelt.

Schade door vallen of stoten

All risk schade is schade die ontstaat door vallen of stoten. Bijvoorbeeld het laten vallen van je mobiel. Bij 34 procent van de onderzochte verzekeringen is er helemaal geen dekking bij deze vorm van schade, zelfs al heb je gekozen voor een inboedelverzekering met een extra uitgebreide dekking. Met een all risk dekking maak je meer kans, 66 procent van de verzekeringen dekt dan wel schade door stoten of vallen. Het kan wel zijn dat je een eigen risico moet betalen. Reken in dat geval op een bedrag van €50 tot €250

Verschillen in afschrijvingstermijn

Een mobiel verliest door de tijd heen zijn waarde. Naast de oorspronkelijke nieuwwaarde rekenen verzekeraars met een dagwaarde. Dit is de nieuwwaarde min de afschrijving. De uitkomst van deze berekening bepaalt grotendeels welke vergoeding je krijgt na schade.

Veel verzekeraars hanteren een eigen afschrijvingstermijn. Zo kan het voorkomen dat bij verzekeraar A al sprake is van afschrijving bij twee jaar, terwijl B pas na die periode start met afschrijven. Bij verzekeraar B zou jij na schade beter af zijn omdat de schadevergoeding wordt gebaseerd op een hoger bedrag. Het kan overigens gebeuren dat verzekeraars aansturen op reparatie in plaats van vervanging, als dat haalbaar en voordeliger is.

Naast de premie van een verzekering zijn ook de voorwaarden van belang. Bijvoorbeeld de hoogte van de vergoeding na schade. Neem de voorwaarden van jouw inboedelverzekering door, zodat je weet wat je na schade kunt verwachten.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie