Nieuws

Hoogste woningprijs ooit, trendbreuk aantal verkopen

Het Kadaster en CBS rapporteren woningprijzen over de maand mei. Deze liggen 7,7 procent hoger dan dezelfde maand een jaar eerder. Er zit wel een addertje onder het gras, genaamd corona...

maandag 22 juni 2020
Hoogste woningprijs ooit, trendbreuk aantal verkopen

Kocht je afgelopen mei een bestaande koopwoning, dan betaalde je gemiddeld 7,7 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijs is hiermee meer gestegen dan in voorgaande maanden van dit jaar. Kanttekening is dat de cijfers van het CBS en het Kadaster gebaseerd zijn op de overdracht bij de notaris. Hierdoor is een eventuele invloed van het coronavirus nog beperkt zichtbaar. Tegenover de prijsstijging is in mei wel een daling van het aantal verkopen merkbaar.

Iedere maand in 2020 rapporteerde het CBS een sterkere prijsstijging dan de maand ervoor. Als we kijken naar de waarde van alle bestaande koopwoningen, ligt de gemiddelde waarde (prijsindex) zelfs op het hoogste punt ooit.

Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen

% verandering t.o.v. een jaar eerder

Groningen koploper in eerste kwartaal 2020

Op provinciaal niveau ging er in het eerste kwartaal niets boven Groningen. De prijsindex van koopwoningen steeg met 9,3 procent. Ook andere landelijke provincies als Limburg (7,5%) en Flevoland (7,5%) deden het goed. Al enige tijd is het niet meer voormalig koploper Amsterdam waar de prijzen het hardst stijgen. Woningen in de hoofdstad waren in het eerste kwartaal hekkensluiter (4,6%).

Hang de vlag nog even niet uit

De vlag kan nog niet direct uit bij huiseigenaren na de meest recente CBS-rapportage over de huizenprijzen. Zoals eerder gesteld zijn de gevolgen van de coronacrisis nog niet goed te beoordelen. Koopcontracten worden gemiddeld enkele maanden eerder getekend dan de daadwerkelijke overschrijving van de woning bij de notaris. Het tekenen bij de notaris is het meetpunt van het CBS. Pas in de komende maanden wordt duidelijk of en in hoeverre de prijzen onder druk staan. Iets waar serieus rekening mee wordt gehouden.

Lager aantal verkopen

In mei registreerde het CBS 6,9 minder woningverkopen dan dezelfde maand in 2019. Deze daling is een trendbreuk aangezien het aantal verkopen over de eerste vijf maanden van het jaar juist is toegenomen. De afname hoeft niet automatisch te komen door minder interesse bij kopers. Door maatregelen van de overheid was het praktisch lastiger om een woning te bezichtigen of langs te gaan bij de notaris.

Vooralsnog schijnt de zon volop op de woningmarkt, met het hoogste prijsniveau ooit. Belangrijk is dat dit grotendeels de stand van zaken weergeeft voordat corona uitbrak. Het is afwachten of de komende rapportages net zo rooskleurig zijn. We houden het voor je in de gaten!

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie