Nieuws

Drukte bij beleggingsbanken: ook in aandelen beleggen?

De sterk gedaalde aandelenkoersen schrikken beleggers in spé niet af. Het is juist topdrukte bij beleggersbanken als de Giro en BinckBank. Drie opties om ook te beleggen in beursgenoteerde bedrijven.

dinsdag 2 juni 2020
Drukte bij beleggingsbanken: ook in aandelen beleggen?

Nieuwe klanten staan rijendik voor de digitale poorten van (beleggings)banken. Zowel BinckBank als De Giro melden op hun site vertraging door de grote drukte. Dit ondanks recente onrust op de aandelenbeurzen. Veel nieuwkomers zien de gedaalde aandelenkoersen juist als een kans om te starten met beleggen. Heb jij ook interesse in beleggen? We geven drie opties om te investeren in beursgenoteerde bedrijven.

Start met een goede voorbereiding. Breng in kaart welk bedrag je voor een langere tijd kunt missen. Vraag jezelf daarnaast af wat je beleggingsdoel en termijn is. Stel je investeert voor de studies van de kinderen. Levert het beleggen vervolgens niet het gewenste rendement op, dan kunnen de gevolgen groot zijn. Een tegenvallend resultaat heeft minder impact als het doel een extra vakantie is. Afhankelijk van je risicoprofiel en kennis heb je deze opties:

Individuele aandelen

Je kunt bij verschillende (beleggings)banken zelf aandelen kopen van bedrijven waar je toekomstmuziek in ziet. Denk aan aandelen van bedrijven als Shell, Ahold en Unilever. Bij de meeste aanbieders kan je ook beleggen in buitenlandse bedrijven. Let er wel op dat dit in valuta’s als de dollar gaat en je valutarisico loopt.

Voordelen
- Volledig zelf bepalen in welke bedrijven je investeert.
- Geen beheerskosten voor jouw aandelenportefeuille, jij bent immers de beheerder.
- Eventuele winstdeling (dividend) wordt direct aan jou uitgekeerd.

Nadelen
- Lastig om beleggingen te spreiden in landen en sectoren.
- Kennis vereist bij het beoordelen en selecteren van bedrijven.
- Aandacht vereist om prestaties van aandelen te volgen en bij te sturen waar nodig.

Aandelenfondsen

Veel banken en verzekeraars bieden aandelenfondsen aan waar je in kunt beleggen. Aanschaffen gaat via het fonds zelf of bij je (beleggings)bank. Deze fondsen kunnen gericht zijn op een bepaald type beleggingen, zoals aandelen, vastgoed of obligaties (leningen). Wat betreft aandelen richten sommige fondsen zich op bedrijven uit een bepaalde regio. Een andere optie is een fonds dat vooral aandelen bevat in een specifieke sector. Voorbeelden zijn aandelen in de biotech, techbedrijven als Facebook en Microsoft of bedrijven met een duurzaam profiel.

Voordelen
- Gespreid beleggen in landen en/of type sectoren.
- Beheer door professionele fondsbeheerders, minder eigen kennis nodig.
- Het werk wordt voor je gedaan, dat kost jou geen tijd en aandacht.

Nadelen
- Kosten voor het beheer. Deze kosten variëren per fonds en drukken het rendement.
- Je hebt zelf geen invloed. De fondsbeheerders bepalen het beleggingsbeleid.
- Mogelijk profiteer je minder als het bedrijf een winstdeling uitkeert.

Trackers (ETF)

Als derde en laatste stellen we exchange-traded funds (EFT) aan je voor. Minder technisch ook wel trackers genoemd. Die naam heeft te maken met wat ze doen. Trackers volgen namelijk een bepaalde beleggingsindex. Een voorbeeld van zo’n index is de Nederlandse AEX, waar simpel gesteld de grootste bedrijven van Nederland onder vallen. Koop je een tracker, dan investeer je in het gemiddelde van alle bedrijven uit de betreffende index. Er zijn ook trackers die bestaan uit bedrijven in specifieke sectoren of regio’s.

Voordelen
- Gespreid beleggen in landen en/of type sectoren.
- Het gemiddelde van een index volgen zonder dat het jou of anderen veel werk kost.
- Doorgaans relatief lage kosten omdat er bijna geen beheer aan te pas komt.

Nadelen
- Mogelijk profiteer je minder als het bedrijf een winstdeling uitkeert.
- Soms koopt een aanbieder van trackers niet daadwerkelijk aandelen van bedrijven maar bootst het de index fictief na. Dat kan een risico zijn.
- Je hebt zelf geen invloed omdat je in alle bedrijven uit een index investeert.

Na het openen van een beleggingsrekening kom je nog veel meer beleggingsmogelijkheden tegen. Verdiep je in de voor- en nadelen. Besef verder dat beleggen zowel kansen als risico’s oplevert. Dat blijkt wel uit de afgelopen periode.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie