Nieuws

DNB: huizenprijs daalt vanaf tweede helft 2020

De huizenmarkt lijkt zich weinig aan te trekken van de coronacrisis. Toch verwacht ook De Nederlandsche Bank vanaf de tweede helft van dit jaar een omslag. Wat kan je verwachten als huiseigenaar of koper?

dinsdag 9 juni 2020
DNB: huizenprijs daalt vanaf tweede helft 2020

Drukte bij makelaars en geen dip in het aantal hypotheekaanvragen. Je zou bijna denken dat de huizenmarkt de coronacrisis compleet negeert. Met het verder dalend aantal ziekenhuisopnames neemt ook het vertrouwen in de toekomst weer toe. Toch plaatst nu ook DNB een kanttekening bij al het positivisme. De toezichthouder verwacht een omslag in de tweede helft van dit jaar, met lagere huizenprijzen tot gevolg.

Eerder keken we zelf al wat wantrouwig naar het enthousiasme over de woningmarkt. Zelfs de woningschaarste is geen garantie dat de woningen buiten het bereik van de crisis blijven.

Huizenprijzen onder druk

DNB verwacht dat de prijzen van woningen vanaf het tweede kwartaal dit jaar onder druk komen te staan. Hier geeft de toezichthouder drie redenen voor:

  • Een sterke afname van het consumentenvertrouwen
  • Oplopende werkloosheid
  • De lagere inkomensgroei


Door bovenstaande zaken daalt de animo om te verhuizen of een (hogere) hypotheek te nemen, zo is de verwachting.

Daling huizenprijs vanaf tweede helft dit jaar

Voor heel 2020 voorziet DNB een prijsstijging van 4,3 procent. De stijging is toe te schrijven aan het eerste half jaar. In de loop van de tweede helft kantelt het sentiment. De organisatie stelt dat de gevolgen bij een gunstig verloop van de pandemie beperkt kunnen blijven. Anderzijds blijkt uit de historie dat een eenmaal ingezette huizenprijsdaling een eigen dynamiek kan krijgen en enige tijd kan aanhouden.

Met de voorgaande armslagen waagt DNB zich alsnog aan een raming. Daarbij dalen de prijzen met gemiddeld 2,1% in 2021 en 3,7% in 2022. Als we kijken naar de huizenprijzen is vanaf begin dit jaar overigens al een lichte daling zichtbaar, deze is echter te beperkt om er conclusies aan te verbinden.

Wel prijsdaling, geen crisis op de woningmarkt

In het scenario van DNB dalen de huizenprijzen maar is er geen sprake van een crisis op de woningmarkt. Een tijdelijke daling van de prijs is voor jou als huizenbezitter misschien minder prettig maar hoeft geen probleem te zijn. Zeker niet als je niet van plan bent je huis te verkopen of bij verkoop een andere woning terugkoopt, die ook in prijs is gedaald. Dit was anders in de nasleep van de kredietcrisis. De woningprijs ging na 2009 met bijna 20 procent onderuit, waardoor veel woningen minder waard waren dan de openstaande hypotheekschuld. Bovendien waren banken destijds het middelpunt van de crisis.

Beleggers positiever dan banken

Op de aandelenbeurs schijnt de zon alweer volop. Beleggers gaan er duidelijk vanuit dat het ergste achter de rug is. Rapporten van banken geven voor de korte termijn een wat minder euforisch beeld. Zo verwacht Rabobank een diepe recessie en langzaam herstel van de economie. ING meet met haar woonindex maandelijks het vertrouwen in de woningmarkt. Niet eerder daalde de stand zo hard binnen een periode van zes maanden. Lichtpuntje is dat de teller nog wel boven het dieptepunt van 2013 staat.

Beleggers lopen op de muziek vooruit en kijken verder dan de komende maanden. Laten we hopen dat ze gelijk hebben met hun positieve toekomstblik. Voor de woningmarkt is er nu geen reden tot paniek. Wel kan het zijn dat je water bij de wijn moet doen als je jouw woning wilt verkopen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie