Nieuws

Vakantiedagen uitbetalen of oppotten als je niet weg kunt?

Wil je je vakantiedagen laten uitbetalen of oppotten omdat je vakantie in het water valt? Houd rekening met de regels die hierbij gelden. Neem ook je rust in deze soms stressvolle tijd.

maandag 4 mei 2020
Vakantiedagen uitbetalen of oppotten als je niet weg kunt?

Helaas geen verre reizen deze zomer. Je mag al blij zijn als de vakantie naar een binnenlandse bestemming door kan gaan. Ook na de zomer is nog de vraag hoe we op vakantie gaan in de nieuwe anderhalve-meter samenleving. Je vakantiedagen verzetten of maar laten uitbetalen? Dat gaat niet zomaar. Zo zijn werkgevers niet verplicht akkoord te gaan met het verzetten. Daarnaast zitten er beperkingen aan de uitbetaling van je vakantiedagen of het oppotten ervan.

Ooit was op vakantie gaan niet eens mogelijk. Onze voorouders stonden in het verleden op de barricades om de betaalde vakantie, die we nu kennen, te eisen. De paar dagen in het jaar waren hard nodig om het werk even los te laten. Om een ‘echte’ vakantie mogelijk te maken, werd eind jaren ‘60 vakantiegeld verplicht gesteld. Daar profiteer jij nu nog van.

Sparen of klussen met vakantiegeld

Vandaag de dag wordt het vakantiegeld niet meer uitsluitend gebruikt voor de vakantie, blijkt uit eerder onderzoek de vakantie-enquête van het Nibud. In 2019 gebruikte 43 procent van de ondervraagde het geld wel voor vakantie, terwijl 38 procent aangaf hiermee te sparen. Daarnaast wordt het geld vaak gebruikt voor het aflossen van schulden of huishoudelijke uitgaven. Naar verwachting zal dit jaar ook klussen aan de woning een populair bestedingsdoel zijn.

Niet alle vakantiedagen mogen uitbetaald worden

Misschien valt je vakantie dit jaar in het water en overweeg je om je vakantiedagen daarom te laten uitbetalen. Houd er rekening mee dat alleen de bovenwettelijke vakantiedagen uitbetaald kunnen worden. Ook moet je extra belasting betalen over de uitgekeerde vakantiedagen.

Vakantiedagen zijn verdeeld in wettelijke en bovenwettelijke dagen. De wettelijke dagen zijn vastgesteld door de overheid. Iedere werknemer heeft recht op in ieder geval vier weken vakantie. Dit gaat uiteraard naar rato. Werk jij 4 dagen in de week, dan is het aantal dagen daarop afgestemd. Bovenwettelijke vakantiedagen zijn de dagen dagen die je extra krijgt van je werkgever.

Vakantiedagen meenemen naar volgend jaar

Je vakantiedagen oppotten voor volgend jaar is ook maar beperkt mogelijk. Zo hebben wettelijke vakantiedagen een houdbaarheid van een half jaar. Dit betekent dat je de wettelijke vakantiedagen van 2020 voor 1 juli 2021 moet gebruiken. Bovenwettelijke vakantiedagen zijn vijf jaar houdbaar.

Vakantiegeld in overleg later uitbetaald

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar hun loonstrook over naar de maand mei, de standaard maand voor het vakantiegeld. Door de coronacrisis zitten sommige bedrijven in zwaar weer, wat het uitbetalen van vakantiegeld lastig maakt. Het FNV stelde recent dat bedrijven in een dergelijke situatie, in overleg met werknemers, het vakantiegeld op een later moment mogen uitkeren. Als werknemer hoef je hiermee niet akkoord te gaan. Het vakantiegeld moet dan alsnog in mei uitbetaald worden. De vraag is wel in hoeverre je daarmee het risico loopt op het verliezen van je baan omdat je werkgever de bedrijfslasten niet meer kan dragen.

Je vakantiedagen laten uitbetalen of oppotten is gedeeltelijk mogelijk. Een paar dagen vrij nemen is echter nooit verkeerd. Misschien heb ook jij een tijd thuis gewerkt, in combinatie met het begeleiden van je kinderen met hun schoolwerk. De kans is groot dat je na die periode hard aan de nodige rust toe bent. Desnoods met een goed boek in een rustig park.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie