Nieuws

Standaard corona-vragenlijst bij nieuwe NHG-hypotheek

Hypotheekaanvragen worden door de coronacrisis kritischer beoordeeld. Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft een extra vragenlijst gepubliceerd waar geldverstrekkers je financiële situatie mee kunnen beoordelen.

vrijdag 29 mei 2020
Standaard corona-vragenlijst bij nieuwe NHG-hypotheek

De coronacrisis kan impact hebben op je inkomen, waardoor het lastiger wordt om jouw hypotheeklasten te betalen. Om betalingsproblemen te voorkomen hanteren geldverstrekkers verschillende vragenlijsten om de situatie rond je financiën in kaart te brengen. De antwoorden bepalen of je in aanmerking komt voor een nieuwe hypotheek. Nationale Hypotheek Garantie roept op om een generieke lijst te gebruiken, zodat iedereen een gelijke behandeling krijgt.

Samen met andere marktpartijen heeft NHG een corona-vragenlijst opgesteld. De vragen zijn gericht op de betaalbaarheid van de hypotheek en de bestendigheid van het inkomen bij een hypotheekaanvraag. Wanneer geldverstrekkers gebruik maken van deze lijst, of deze lijst accepteren naast hun eigen vragenlijst, wordt het adviestraject duidelijker en eenvoudiger.

Maatwerk bij hypotheekaanvraag mogelijk

De vragenlijst biedt ruimte om te onderbouwen waarom een hypotheek verantwoord is. Op deze manier wordt voorkomen dat klanten die in de getroffen sectoren werkzaam zijn per definitie geen hypotheek kunnen aanvragen. Denk bijvoorbeeld aan een restaurant, kapsalon of nagelstudio. Zowel voor personeel als eigenaren zijn de financiële gevolgen van een sluiting over het algemeen groot. Ook sectoren als bouw, transport en retail zijn hard getroffen.

De terugval van omzet is echter niet representatief voor de komende tijd, nu contactberoepen weer opstarten en de bedrijvigheid langzaam toeneemt. Per situatie moet worden ingeschat in hoeverre de gevolgen tijdelijk zijn. Daarnaast wordt rekening gehouden met een financiële buffer die tijdelijke betalingsproblemen kunnen opvangen. De vragenlijst van NHG vind je hier.

Verzekering kan hypotheekaanvraag vertragen

Voor verzekeringen als de overlijdensrisicoverzekeringen is er nog geen soortgelijke centrale aanpak. Bij het afsluiten van een hypotheek is doorgaans een medische keuring nodig. Door de coronacrisis zijn deze keuringen tijdelijk stil komen te liggen. Hierdoor kan het aanvraagproces van een hypotheek vertraging oplopen. Verzekeraar proberen met een eigen aanpak tot een (tijdelijke) oplossing te komen.

Het aanvragen van je hypotheek is in gewone tijden vaak al spannend. Laat staan in deze coronacrisis. Breng jouw financiële situatie goed in kaart voordat je een hypotheekaanvraag start. 

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie