Nieuws

Sociale huur mag maximaal 6,6 procent omhoog

Als huurder krijg je doorgaans rond 1 juli te maken met een huurverhoging. Hier zit wel een beperking aan. In de sociale sector bepaalt onder andere het puntensysteem de maximale verhoging.

woensdag 13 mei 2020
Sociale huur mag maximaal 6,6 procent omhoog

Circa tien procent van de woningcorporaties stelt een verhoging van de huur uit. Hiermee komen de corporaties sociale huurders tegemoet in deze coronatijd. Dit voorbeeld wordt echter niet massaal gevolgd. Uitstel zou weinig zoden aan de dijk zetten, aldus Syntrus Achmea. Liever wordt gezocht naar een oplossing op maat voor huurders met betalingsproblemen. Met welke huurverhoging moet je dit jaar rekening houden in de sociale huursector?

Huurders die minder huur betalen dan €737,15 per maand vallen in de sociale sector. Hierdoor ben je als huurder extra beschermd. Zo wordt de maximale huurprijs bepaald door een puntensysteem en mag de huurprijs jaarlijks beperkt verhoogd worden. Dit jaar is de maximaal toegestane verhoging 5,1 tot 6,6 procent. De verhoging is afhankelijk van je inkomen en het puntenstelsel. Daarnaast mag de huur nooit meer zijn dan de eerder genoemde liberalisatiegrens van €737,14.

Huur je een woning in de particuliere sector? Lees hier wat de regels zijn voor huurverhogingen.

Huur mag maximaal 6,6 procent omhoog

Bij de huurverhoging wordt er gekeken naar het inkomen van 2018. Was het inkomen minder dan €43.574, dan kan de huur maximaal 5,1 procent omhoog. Lag het inkomen van 2018 hoger? Dan mag de huur tot maximaal 6,6 procent stijgen. Voor de controle van je inkomen kan je verhuurder een een huishoudverklaring aanvragen bij de Belastingdienst. In de volgende gevallen mag de huurverhoging, ondanks een hoger inkomen dan €43.574, niet hoger zijn dan de grens (5,1 procent):

  • Als iemand in het huishouden de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt.
  • Als het huishouden uit 4 personen of meer bestaat.


Puntenstelsel bepaalt maximale huur

Bij het puntenstelsel krijgt je woning punten op basis van zijn eigenschappen. Bijvoorbeeld de grootte van de woning, badkamer en keuken of het hebben van een extra toilet of tuin. Hoe meer punten de woning heeft, des te hoger de maximaal toegestane huurprijs. Bij de Huurcommissie kan je terecht voor een check van de maximale huurprijs. Los van het puntenaantal mag de huur sowieso niet hoger uitvallen dan de liberalisatiegrens (€737,14).

Bezwaar maken tegen een huurverhoging

Als sociale huurder kan je in de volgende gevallen bezwaar maken tegen een huurverhoging:

  • Bij een overschrijding van de maximale huurprijs die hoort bij het puntenstelsel.
  • Wanneer het verhogingspercentage van 5,1 of 6,6 procent overschreden wordt.
  • Wanneer de verhuurder niet twee maanden van tevoren heeft laten weten dat er een huurverhoging aankomt. Veelal wordt de huur op 1 juli verhoogd. De brief over de verhoging had dus voor 1 mei binnen moeten zijn.
  • Bij gebrekkig onderhoud.


Huurders in de sociale sector hoeven niet naar de rechtbank om bezwaar te maken bij de verhoging. Zij kunnen bij de Huurcommissie aankloppen.

De meeste huurverhogingen gaan ook dit jaar gewoon door. Mocht je problemen krijgen bij het betalen ervan, neem dan zo snel mogelijk contact op met de verhuurder. Samen kun je zoeken naar een passende oplossing.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie