Nieuws

Plan voor maximering huurverhoging in vrije sector

De wens van linkse partijen gaat waarschijnlijk in vervulling. De overheid wil huurverhoging in de vrije sector maximeren. Ondanks de maatregelen kan jouw huur alsnog vrij fors omhoog gaan.

woensdag 20 mei 2020
Plan voor maximering huurverhoging in vrije sector

Eerder schreven we dat er in principe geen maximum zit aan de huurverhoging in de vrije huursector. Hier komt mogelijk een einde aan. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) is druk in de weer met een wet die de huurverhoging in de vrije sector maximeert tot 2,5 procent plus de jaarlijkse inflatie. Hetzelfde principe wordt ook gehanteerd in de sociale sector. Daarnaast zijn er wetsvoorstellen in de maak om woningkopers op andere manieren te beschermen tegen beleggende huizenkopers.

Minister Ollongren: “Iedereen moet prettig en betaalbaar kunnen wonen. Juist nu in deze onzekere tijd is een dak boven je hoofd extra belangrijk. Daarom werk ik hard aan maatregelen om de betaalbaarheid van woningen te verbeteren en excessen tegen te gaan.” Met deze nieuwe maatregelen lijkt de wens van de linkse partijen in vervulling te komen. Al zouden die graag nog een stapje verder gaan in het indammen van prijsstijgingen voor bewoners van huurwoningen.

Maximering ingrijpende maatregel

Normaal gesproken is de verhuurmarkt er een van vraag en aanbod. Is er veel vraag, dan neemt ook de ruimte voor huurverhogingen toe. De minister erkent dat het maximeren van huurverhogingen een ingrijpende maatregel is. De krapte op de huizenmarkt en economische crisis vraagt om uitzonderlijke maatregelen, zo is de onderbouwing.

Het plan is gematigder dan een eerder voorstel. Daarbij zou de maximale verhoging gekoppeld worden aan een percentage van de WOZ-waarde of zou het puntenstelsel de maximale huur tot €1.000 bepalen. Met het koppelen van de huur aan de inflatie hebben investeerders in verhuurwoningen alsnog meer vrijheid bij het vaststellen van de huren.

Opkoopbescherming in gemeenten

Starters en mensen met een modaal inkomen hebben bij het kopen van een woning steeds meer concurrentie van beleggers. Om deze groep te beschermen moeten gemeenten de mogelijkheid krijgen om in sommige buurten ‘opkoopbescherming’ in te voeren. De woning kan dan alleen gekocht worden door mensen die er zelf gaan wonen. Drukbevolkte steden als Amsterdam en Utrecht hanteren de regel soms al op eigen houtje. Daarnaast is het de bedoeling dat in beschermde wijken alleen verhuurd mag worden met een vergunning van de gemeente.

Verlengen van tijdelijke huurcontracten

Op dit moment kan een tijdelijk huurcontract niet verlengd worden. Als het aan minister Ollongren ligt wijzigt dit, zodat een tijdelijk contract straks één of twee keer kan worden verlengd tot een periode van maximaal drie jaar. Verhuurders kunnen hiermee meer maatwerk bieden en huurders hebben op hun buurt meer flexibiliteit.

De maximering van de huurverhoging voorkomt onbeperkte huurstijgingen. Toch kan de verhoging alsnog rond de vijf of zes procent uitvallen. Bovenop de standaard 2,5 procent verhoging komt ook nog eens een inflatieverhoging. De inflatie van 2019 was 2,6 procent. De verhoging zou dit jaar dus 5,1 procent mogen zijn. Jaarlijks gaat het dan alsnog om een verhoging van €550,80 wanneer je €900 aan huur betaald.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie