Nieuws

Je woning verduurzamen met geld uit het Warmtefonds

Met de hele straat zonnepanelen aanschaffen of de muren isoleren. Het klinkt goed, maar niet iedereen heeft het geld op de plank voor een dergelijke investering. Lenen hiervoor kan via het Warmtefonds.

woensdag 27 mei 2020
Je woning verduurzamen met geld uit het Warmtefonds

Je woning verduurzamen kost minimaal zo’n €2.500. Pak je het groots aan, dan is meer dan €20.000 realistisch. Een flinke investering die niet voor iedereen is weggelegd. Het Warmtefonds moet verduurzamen voor meer mensen mogelijk maken. De eerste stap is gezet in februari 2020, bij het fonds kun je nu terecht voor een lening tegen een gunstige rente. Vanaf 2021 komen ook mensen die ‘moeten’ verduurzamen, maar dat financieel niet kunnen, in aanmerking voor een lening vanuit dit fonds. Let op: de lening kan uitsluitend gebruikt worden voor verduurzaming.

In sommige wijken wordt gekozen om woningen gezamenlijk te verduurzamen. Gemeenten en woningcorporaties stimuleren deze centrale aanpak met het oog op doelen uit het klimaatakkoord. Mensen die geen (extra) lening kunnen afsluiten, worden hierbij aangespoord om toch deel te nemen. Minister Ollongren ontwikkelt een leningvorm waar ook deze groep gebruik van kan maken.

Warmtefonds hypothecaire lening voor ‘bijzondere’ doelgroep

Vanaf januari 2021 hoopt het Warmtefonds een hypothecaire lening op maat te kunnen leveren voor mensen die ‘moeten’ verduurzamen, maar daar het geld niet voor hebben. De financiële ruimte van de lener bepaalt hoeveel er maandelijks redelijkerwijs afgelost kan worden. Mocht iemand €9.000 nodig hebben, maar geen ruimte hebben de lening maandelijk af te lossen, wordt de aflosverplichting uitgesteld. Over het uitstel wordt geen extra rente gerekend. Periodiek zal worden gekeken of er ruimte is om (extra) te aflossen.

De maximale hypothecaire lening bedraagt €25.000. Het Warmtefonds neemt de kosten van het aanvragen en afsluiten van de lening voor zijn rekening. Daarnaast staan zij ook garant voor de restschuld als de woning bij verkoop onder water staat. De overige voorwaarden en regelingen zullen in juli 2020 gepresenteerd worden.

Hypothecaire lening niet de voorkeur van banken

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zijn de meeste banken tevreden met het Warmtefonds. Wel vragen ze zich af in hoeverre de hypothecaire leenvorm wenselijk is voor consumenten. Wanneer de hypotheek wordt overgesloten (dus wordt afgelost) bij de huidige aanbieder, wordt het Warmtefonds eerste hypotheekhouder. Een nieuwe hypotheek afsluiten is daarmee lastiger omdat veel geldverstrekkers het tweede hypotheekrecht niet accepteren. De NVB stelt daarom voor af te zien van een hypothecaire lening maar andere regelingen te treffen.

Consumptief krediet Warmtefonds

Heb je wel voldoende financiële ruimte om een lening af te sluiten voor verduurzaming? Ook in dat geval kan je bij het Warmtefonds terecht. Tegen een relatief laag percentage (2,1%) kan je er ook een regulier consumptief krediet afsluiten. Deze lening wordt gestort in een bouwdepot. Het geld kan alleen gebruikt worden voor isolatie, zonnepanelen en duurzame warmtebronnen.

Op deze pagina zie je welke energiebesparende maatregelen je kunt nemen. Verder moet je rekening houden met onder andere deze voorwaarden:

  • Maximaal 75 procent van de lening kan gebruikt worden voor zonnepanelen. De overige 25 procent moet gebruikt worden voor andere energiebesparende maatregelen.
  • De genomen maatregelen moeten uitgevoerd worden door een aannemer of installateur.
  • Een warmtepomp kan worden gefinancierd als de lening 20 jaar loopt en deze niet meer dan 33 procent van de totale lening bedraagt.
  • De maximale lening is €65.000.
  • De aanvrager mag niet ouder dan 75 jaar zijn.


De leningen van het Warmtefonds lopen op dit moment via het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF). Bedenk voordat je enthousiast aan het verduurzamen slaat dat je ook deze lening ooit terug moet betalen. Check daarnaast wat de gevolgen zijn als je op termijn een nieuwe hypotheek nodig hebt, omdat je bijvoorbeeld in de toekomst wil verhuizen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie