Nieuws

Je behandeling uitgesteld? Dubbel eigen risico dreigt.

Veel zorg is uitgesteld, onder andere door de grote druk op ziekenhuizen en andere zorgverleners. Hierdoor moet het eigen risico soms dubbel betaald worden. De schade kan oplopen tot maximaal €885.

maandag 18 mei 2020
Je behandeling uitgesteld? Dubbel eigen risico dreigt.

Elke volwassene die zorg krijgt vanuit de basiszorgverzekering krijgt te maken met het verplicht eigen risico. Het eigen risico is een vastgesteld bedrag (€385) dat je eerst zelf moet betalen voor de overige zorg vergoed wordt. Door de coronacrisis lopen sommige mensen het risico dat ze twee keer het eigen risico moeten betalen. Zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid om hier een oplossing voor te vinden.

Ieder jaar wordt het eigen risico op nul gezet. Zodra een behandeltraject start, gaat de teller lopen. Behandelingen die in 2019 startte en binnen 120 dagen werden afgerond, gelden voor het eigen risico van 2019. Dit is ook het geval als de behandeling is gestart aan het einde van het jaar. Duurt de afronding langer dan die 120 dagen? Dan wordt ook het eigen risico van 2020 aangesproken.

Door corona blijven dossiers open

De reguliere zorg komt inmiddels weer op gang. De in de afgelopen maanden opgebouwde achterstand is echter niet snel ingehaald. Veel behandeltrajecten zijn hierdoor niet binnen 120 dagen afgerond. Het nadeel hiervan is dat je het risico loopt jouw eigen risico dubbel te betalen. De NZa en Nederlandse zorgverzekeraars wijzen voor een tegemoetkoming naar de overheid. Het eigen risico wordt namelijk geregeld vanuit de overheid, zo is hun stelling. 

Niet bij alle zorg betaal je eigen risico

Jaarlijks wordt de hoogte van het eigen risico bepaald. Het bedrag staat al enkele jaren op €385. Deze kosten voor eigen rekening gelden alleen voor zorg uit de basisverzekering en dus niet voor de aanvullende verzekering. Daarnaast kan je gerust de huisarts bellen zonder dat de teller direct gaat lopen. Een consult van hem of haar is namelijk vrijgesteld van het eigen risico, net als:

  • Verloskundige en kraamzorg
  • Hulpmiddelen in bruikleen
  • Zorg voor jongeren onder de 18
  • Zorg die vergoed wordt uit de wet langdurige zorg en/of Wet maatschappelijke ondersteuning
    Wijkverpleging
  • Sommige inentingen (griepprik) hebben ook geen eigen risico.


Vrijwillig eigen risico nu extra risico

Je kunt jaarlijks het eigen risico vrijwillig verhogen. Het eigen risico kan maximaal oplopen tot €885. Door deze verhoging krijg je korting op je premie. De verzekeraar hoeft immers minder snel zorg te vergoeden. Het verhogen van het eigen risico is normaal gesproken vooral interessant voor mensen die weinig zorg nodig hebben. Hier lees je hoe dit zit. In deze tijd kan het zich extra tegen je keren.

De schade voor sommige patiënten kan door de vertraging van behandelingen oplopen van minimaal €385 tot wel €885. De overheid zal hier iets mee moeten. Het onderwerp staat in ieder geval op de politieke agenda, we houden je op de hoogte van eventuele besluiten.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie