Nieuws

Huur je in de particuliere sector? Zo werkt de huurverhoging

Huurders in de particuliere sector worden niet beschermd door het puntensysteem. Verhuurders hebben dan ook meer vrijheid bij het verhogen van de huur. Toch gelden ook in deze sector regels.

maandag 11 mei 2020
Huur je in de particuliere sector? Zo werkt de huurverhoging

Bij veel mensen gaat per 1 juli de huur gewoon omhoog in deze coronatijd, zo publiceerde Het Financieel Dagblad recent. Alhoewel de gemiddelde stijging gematigder is, geldt dit niet voor iedereen. Huurders in de vrije sector zijn extra kwetsbaar. Ze betalen vaak sowieso al een relatief hoge huur en hebben minder bescherming. Waar moet je als huurder in de vrije sector rekening mee houden als het gaat om huurverhogingen?

Woningen met een kale huurprijs tot en met €737,14 vallen binnen de sociale huursector. Alles boven deze zogenaamde liberalisatiegrens behoort tot de vrije sector. In de vrije sector gelden minder regels. Zonder beperkende afspraken geldt er geen maximum aan de huurprijs of de verhoging daarvan. Dat wil niet zeggen dat een verhuurder de huur altijd flink mag opschroeven. Je kunt een maximering opnemen in het huurcontract.

Indexeringsclausule bepaalt maximale huurverhoging

Een indexeringsclausule is een gebruikelijk onderdeel van een huurcontract. Deze clausule bepaalt met welk percentage de huur jaarlijks mag worden verhoogd. Soms wordt een standaard percentage afgesproken. In de meeste gevallen wordt het percentage gebaseerd op de inflatie, zoals onder andere het CBS die registreert. Stijgen de prijzen van veel producten en diensten harder, dan geeft dit ook meer ruimte voor een huurverhoging.

Normaal gesproken is het in die situatie ook aannemelijk dat jouw inkomen stijgt. Spreek met de verhuurder duidelijk af welke prijsindex wordt aangehouden. Naast het CBS zijn er namelijk ook andere bronnen die inflatie meten.

Wat als er niets is afgesproken over huurverhogingen?

Wanneer in het contract niets is afgesproken over de huurverhoging, kan de huur alleen worden verhoogd met een nieuw huurcontract. De verhoging is dan niet gebonden aan een maximum. Stem je niet in met het nieuwe huurcontract? Dan kan de overeenkomst door de verhuurder opgezegd worden. Als je vervolgens ook niet instemt met de opzegging, zal de rechter bepalen of het nieuwe huurcontract redelijk. Zo ja moet je alsnog de woning verlaten.

In de vrije sector mag maar één keer per jaar een huurverhoging doorgevoerd worden. Een uitzondering geldt bij het verbouwen van de woning. Dat geeft recht om ook tussentijds te verhogen, al moet dit wel in samenspraak met jou als huurder.

Aantal punten bepalend voor het type huur

In de sociale huursector wordt de maximale huur bepaald door een puntensysteem. Onder andere de omvang en staat van de woning tellen mee. Hoe meer punten des te hoger de maximale huur tot de liberalisatiegrens van €737,14. De vrije huursector hoeft in principe geen rekening te houden met dit systeem. Al moet de woning bij aanvang wel meer punten hebben dan het puntenaantal dat hoort bij de liberalisatiegrens. Is dat niet het geval? Dan valt de woning onder de sociale sector.

De meeste huurcontracten bevatten een indexeringsclausule. In dat geval hoeft de verhuurder je niet vooraf in te lichten over een naderende huurverhoging. Uiteraard staat het je vrij om er zelf naar te informeren. Vraag dan ook meteen waar de verhoging precies op gebaseerd is.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie