Nieuws

Coronaproof en goed verzekerd op reis per camper

Van massaal vliegen naar kleinschalig op reis. De huidige pandemie heeft grote gevolgen voor de manier waarop we reizen. Opeens is op vakantie gaan per camper zo gek nog niet!

dinsdag 26 mei 2020
Coronaproof en goed verzekerd op reis per camper

Wil je in deze tijd niet naar een camping met gedeeld sanitair en zie je vliegen niet zitten? Een coronaproof alternatief is reizen per camper. Je bent niet afhankelijk van de faciliteiten bij campings. Daarnaast is het aan jou welke plaatsen je opzoekt of juist links laat liggen. Verhuurders zien de vraag na een moeizame periode sterk aantrekken. Besluit je jouw eigen camper te kopen, zorg er dan voor dat je goed verzekerd op reis gaat.

Inmiddels zijn we in Nederland langzaam de regels aan het versoepelen. Toch zal de reisbranche nog lang de gevolgen ondervinden van de pandemie, met meer aandacht voor kleinschalig reizen.

Camperverzekering verplicht

Campers vallen binnen de categorie motorrijtuigen, waardoor de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) geldt. Dit maakt een camperverzekering verplicht. Je moet met minimaal een WA-verzekering de weg op. Heb je een caravan in plaats van een camper? In dat geval is verzekeren niet verplicht. Wanneer de caravan aan de auto is gekoppeld, wordt eventuele schade aan anderen gedekt door de WA dekking van je autoverzekering.

Verschillende dekkingen camperverzekering

Net als bij de autoverzekering kan je bij een camper kiezen uit de volgende dekkingen:

 • WA
  Alleen schade die je toebrengt aan anderen.

 • WA + beperkt casco
  Schade aan anderen en aan je eigen camper. Denk aan bijvoorbeeld schade door brand, diefstal en natuurgeweld.

 • Allrisk
  Schade aan anderen en de meest uitgebreide dekking voor schade aan je eigen camper. Onder andere is de inventaris ook meeverzekerd en kan er dekking gelden voor aanrijdingsschade, ook wanneer jij ervoor verantwoordelijk bent.


Het verschil tussen een WA of allrisk camperverzekering verschilt vaak fors. Om die reden is allrisk doorgaans vooral een aangewezen dekking voor nieuwere campers. Heb je een goedkope derdehands camper op de kop getikt? Schade aan de eigen camper verzekeren is dan minder relevant.

Premie camperverzekering

De premie die je betaalt is niet alleen afhankelijk van de dekking die je kiest. Onder andere de volgende factoren zijn medebepalend voor de kosten:

 • De waarde van je camper (+ waarde van eventuele accessoires)
 • Het merk, type, gewicht en bouwjaar van je camper
 • Of je de eerste eigenaar van de camper bent
 • De brandstof waarop je camper rijdt
 • Jouw leeftijd
 • Jouw opgebouwde schadevrije jaren i.v.m. de bonus malus
 • Hoeveel kilometer je per jaar rijdt met je camper


Aanvullende dekkingen

De exacte dekking van een camperverzekering kan per verzekeraar verschillen. Doorgaans kan je naast de standaard dekking kiezen voor uitbreidingen. Een voorbeeld is de inzittendenverzekering, die letselschade dekt voor zowel jezelf als passagiers. Het verzekeren van de aanschafwaarde kan een aanvulling zijn. Bij total loss of diefstal krijg je vervolgens de aanschafwaarde terug en niet de dagwaarde. Heb je de camper gloednieuw gekocht? Dan biedt de nieuwwaardegarantie een soortgelijke dekking. Uiteraard heeft dit gevolgen voor de premie.

Met een camper kan je op pad zonder dat je per se met grote groepen mensen in contact komt. Zorg dat je ook met een camper goed verzekerd op reis gaat. De premie verschilt fors per type dekking en per verzekeraar. Vergelijken loont dus.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie