Nieuws

Tijdelijk verlengen huurovereenkomst nu toegestaan

Een huurcontract tijdelijk verlengen is normaal gesproken niet mogelijk. De coronacrisis kan voor zowel huurders als verhuurder problemen met zich meebrengen. De tijdelijke regeling voor huurcontracten geeft (ver)huurders meer ruimte.

dinsdag 14 april 2020
Tijdelijk verlengen huurovereenkomst nu toegestaan

Voor woningeigenaren is er al een tijdelijke ‘oplossing’ als zij de hypotheek door de coronacrisis niet kunnen betalen. Het kabinet heeft met geldverstrekkers afgesproken dat er tot juli geen gedwongen woningverkopen plaatsvinden. Maar hoe zit het met (ver)huurders? Zij worden immers ook geraakt. Minister van Veldhoven heeft begin deze week een spoedwet ingediend bij de Tweede Kamer die wat lucht kan bieden voor zowel de huurder als verhuurder.

De spoedwet maakt het mogelijk om een huurcontract eenmalig met drie maanden te verlengen tot uiterlijk 1 september. De wet geldt voor huurcontracten die aflopen tussen 1 april en 30 juni. Mocht de crisis toch langer duren, dan kan de spoedwet verlengd worden.

Ruimte voor huurder en verhuurder

In deze roerige tijd kan je zomaar te maken krijgen met ziekte, ontslag, quarantaine of dubbele diensten als je een vitaal beroep hebt. Dit maakt het voor de huurder moeilijk om een woning te zoeken. Voor de verhuurder is het op zijn beurt weer lastig om een huurder te vinden. Met deze spoedmaatregel krijgen beide partijen meer rust en ruimte. Zo kan er rustig gezocht worden naar een nieuwe woning of huurder.

Wat maakt de regeling bijzonder?

In ‘normale’ tijden is het niet mogelijk een tijdelijk huurcontract nogmaals met een bepaalde tijd te verlengen. Ter bescherming van de huurder moet het contract in die situatie voor onbepaalde tijd voortgezet worden. Terwijl je als huurder dan nog steeds kunt opzeggen, wordt het ontbinden van de huurovereenkomst een stuk lastiger voor de verhuurder. Die krijgt te maken met huurdersbescherming.

Huurdersbescherming beschermt huurder

Met huurdersbescherming wordt de huurder beschermd tegen het opzeggen van de huur vanuit de verhuurder. Alleen onder specifieke voorwaarden kan de huur toch worden opgezegd, waaronder:

  • Als beide partijen het eens zijn over de beëindiging van het huurcontract.
  • Bij wanprestatie, bijvoorbeeld door overlast of wanbetaling.
  • De verhuurder heeft de woning dringend zelf nodig. Dan gelden deze voorwaarden:

- Het belang van de verhuurder moet zwaarder wegen dan die van de huurder.
- De woning moet zelf gebruikt worden door het gezin, student of als invalidenwoning.
- In sommige gevallen moet er een passende vervangende woonruimte worden gevonden.
- Bij renovatie of sloop. In dit geval moet er wel een verhuiskostenvergoeding worden betaald aan de huurder.

  • Redelijk voorstel nieuw huurcontract (bijvoorbeeld bij renovatie of energiebesparende maatregelen). Het voorstel mag niet gaan over de huurprijs of servicekosten.


Zowel huurders als verhuurder hebben baat bij deze tijdelijke regeling. Bedenk wel dat het een tijdelijke oplossing is. De verlenging is namelijk voor drie maanden. Je zult op den duur toch op zoek moeten naar een nieuwe woning of huurder.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie