Nieuws

Reisvoucher of geld terug bij annulering reis?

Reisorganisaties bieden reisvouchers aan bij geannuleerde reizen. Je kunt deze voucher later gebruiken voor een soortelijke reis bij dezelfde aanbieder. Let wel op de voorwaarden.

vrijdag 3 april 2020
Reisvoucher of geld terug bij annulering reis?

De reisbranche ligt door het coronavirus compleet plat. Wat als jij je vakantie al geboekt hebt? Verwacht niet te veel van je annuleringsverzekering in deze situatie. De gemiddelde verzekering heeft de uitbraak van een virus als uitsluiting. In plaats daarvan zijn reisaanbieders overgeschakeld op reisvouchers. Wat zijn voor- en nadelen van zo’n voucher?

Een reis zelf annuleren kan altijd, maar is niet altijd kosteloos. Zelfs met een annuleringsverzekering kan je niet altijd kosteloos annuleren. Dit kan alleen onder bepaalde omstandigheden, zoals bij ernstige ziekte of het overlijden van je ouders. Annuleert de reisorganisator de reis, dan heb je wel recht op teruggave. Dit geldt alleen voor het organiseerde deel van de reis. Een zelf geboekte reis dien je zelf te annuleren.

Losse boekingen hebben eigen annuleringsvoorwaarden

Houd rekening met verschillende annuleringsvoorwaarden als je de vakantie (deels) zelf regelt. Stel een vlucht naar de VS wordt door een inreisverbod geannuleerd. Heb je deze zelf geboekt, dan krijg je voor de geannuleerde vlucht je geld terug. Wanneer je in de VS een rondreis hebt geboekt die wel doorgaat, kan deze niet altijd kosteloos geannuleerd worden. Technisch gezien kan de binnenlandse reis immers doorgaan.

Reisvoucher in plaats van je geld terug

Veel vliegmaatschappijen en reisorganisaties bieden bij een geschrapte vlucht of reis nu reisvouchers aan. Bij acceptatie van deze voucher kan je dezelfde reis binnen een jaar opnieuw boeken bij de betreffende organisatie. Je kunt er ook voor kiezen de voucher niet te accepteren of niet te gebruiken. In dat geval krijg je jouw geld gewoon terug. Deze terugbetaling vindt na 12 maanden plaats wanneer je in eerste instantie de voucher accepteert. Dit ligt anders bij de speciale corona-voucher.

Speciale corona-voucher voor pakketreizen

Reisorganisaties die zijn aangesloten bij ANVR bieden een speciale corona-voucher aan voor pakketreizen. Deze corona-voucher biedt SGR-dekking. Mocht de reisorganisatie door de crisis failliet gaan, dan staat SGR garant voor de voucher zodat je jouw geld toch terug krijgt. Een ander voordeel is dat je het na 6 maanden terugkrijgt als je ervoor kiest de voucher niet te gebruiken.

Wat zijn de nadelen van de vouchers?

Let bij het accepteren van de voucher op de voorwaarden. Je kunt de voucher alleen gebruiken bij de organisatie die hem heeft uitgegeven. Daarnaast geldt de garantiedekking van SGR maar voor één jaar. Je moet dus binnen dat jaar een vakantie boeken om gebruik te maken van de garantie. De reis zelf hoeft overigens niet binnen dat jaar plaats te vinden.

Consumentenorganisaties zijn niet blij met de reisvouchers zonder SGR-dekking. Deze vouchers bieden namelijk geen garantie als het bedrijf failliet gaat en gedupeerde klanten een jaar moeten wachten op eventuele terugbetaling. Het laatste woord over de reisvoucher is hiermee nog niet gesproken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie