Nieuws

Overzicht steunmaatregelen voor kleine (ZZP’ers) en grote bedrijven

Met een uitgebreid pakket aan maatregelen ondersteunt het kabinet bedrijven in deze coronacrisis. Ben je zelf DGA of actief als ZZP’er? We zetten de mogelijke steun voor jou op een rij.

maandag 6 april 2020
Overzicht steunmaatregelen voor kleine (ZZP’ers) en grote bedrijven

De coronacrisis raakt niet alleen de gezondheidszorg, maar ook het bedrijfsleven. Misschien merk jij als zelfstandige ook dat opdrachtgevers op de rem trappen. Het kabinet heeft een uitzonderlijk steunpakket voor ondernemers opgetuigd. Zo kan je een beroep doen op regelingen als de NOW, de Tozo en de GO. Raak je de weg kwijt in deze brei van afkortingen? Onderstaand helpen we je op weg.

1. Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)

Met de NOW-maatregel kunnen ondernemers hun personeel toch doorbetalen tijdens de huidige financieel tegenslag. Het is de tijdelijke vervanger van de werktijdverkorting. Ondernemers met een verwacht omzetverlies van 20 procent kunnen een tegemoetkoming in de loonkosten voor drie maanden aanvragen. Dit kan tot maximaal 90% van de loonsom. Het UWV zal van deze tegemoetkoming 80% voorschieten.

Na de crisis wordt gekeken naar het werkelijk geleden verlies. Zo krijg je een aanvulling als je omzetverlies hoger is dan doorgegeven. Heb je minder verlies geleden, dan moet je het overschot terugbetalen. Verdere voorwaarden van deze maatregel lees je op Rijksoverheid.nl.

2. Extra Tijdelijke ondersteuning voor zelfstandig ondernemers (Tozo)

Tozo is gebaseerd op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Zelfstandigen kunnen met deze voorziening hun bedrijf langer voortzetten in deze financieel zware tijd. De tijdelijke aanvulling is eerder aan te vragen dan reguliere bijstand. Dit biedt Tozo:

  • Inkomensondersteuning tot het sociaal minimum voor maximaal drie maanden. Deze ondersteuning hoeft niet terugbetaald te worden.
  • Mogelijkheid om een lening aan te vragen voor bedrijfskapitaal. Er kan maximaal €10.617 worden geleend per ondernemer. Dit bedrag moet wel terugbetaald worden. Al wordt het rentepercentage lager dan in de Bbz gehanteerde 8 procent.


Lees meer over de Tozo op Rijksoverheid.nl.

3. Versoepeling voor uitstel van belastingbetaling en lagere boetes (van de Belastingdienst)

Ondernemers kunnen eenvoudiger uitstel van belastingbetaling aanvragen. De invordering wordt dan direct gestopt. Dit geldt voor inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelasting. Daarnaast zal de fiscus geen boete opleggen als je niet tijdig belasting afdraagt. Ook wordt de invorderingsrente verlaagd van 4%naar 0,01%.

Meer hierover lees je op Belastingdienst.nl.

4. Verruiming van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO)

De GO- regeling is bedoeld voor (middel)grote ondernemingen die moeite hebben een banklening te krijgen. Bij GO staat de overheid voor 50% garant wanneer een lening wordt aangevraagd bij de bank. Deze regeling is uitgebreid met het volgende:

  • De overheid staat voor 50% garant voor leningen tot 150 miljoen euro in plaats van tot 50 miljoen.
  • Het garantieplafond is verhoogd van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro. Hierdoor kunnen meer bedrijven aanspraak maken op de regeling.


Meer over deze regeling lees je op Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

5. Verruiming van borgstelling midden en kleinbedrijf-regeling (BMKB)

Met de BMKB regeling staat de overheid borg voor kredieten aan ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Tijdens de crisis wordt de borgstelling verruimd van 50% naar 75%. Deze tijdelijke regeling is ook van toepassing op overbruggingskredieten en rekening-courantkredieten met een looptijd van twee jaar.

Meer hierover lees je op Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Minister Koolmees vraagt aan iedereen moreel het juiste te doen. Maak alleen gebruik van de regelingen als je dat echt nodig hebt. Op deze manier kunnen juist de bedrijven die in echte nood zitten geholpen worden. In deze coronatijd is geen dag hetzelfde. Ontwikkelingen volgen elkaar snel op en het steunpakket voor ondernemers kan worden aangepast als het kabinet dat nodig acht. We blijven de ontwikkelingen volgen en houden je op de hoogte.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie