Nieuws

Claim van €47.605 afgewezen door late melding ongeval

Wat te doen na een ongeval met de auto? Zo snel mogelijk de politie en vervolgens je verzekeraar inlichten. Anders loop je het risico dat de verzekeraar niet thuis geeft en je zelf de schade moet betalen.

woensdag 22 april 2020
Claim van €47.605 afgewezen door late melding ongeval

Een onfortuinlijke bestuurder kan zijn schadeclaim vergeten omdat hij na een aanrijding is weggelopen. Hij diende een schadeclaim in van €47.605. De verzekeraar heeft de claim echter afgewezen. De hoofdreden? Er kan niet worden vastgesteld of de verzekerde ten tijde van het ongeluk onder invloed was. Klachteninstituut Kifid gaf de verzekeraar gelijk, waardoor de klant zelf opdraait voor de forse schade.

In een S-bocht kwam de verzekerde om half één ‘s nachts (september 2017) op de weghelft van het tegemoetkomende verkeer terecht. Vervolgens heeft hij een andere auto aangereden en eindigde de rit tegen een boom. Zonder de politie af te wachten is de onfortuinlijke bestuurder weggelopen. Naar eigen zeggen heeft hij zo’n 3,5 uur op de heide rondgedwaald, om rond vier uur ‘s nachts bij een vriend aan te kloppen. Al met al werd de politie na zestien uur ingelicht.

Belemmering van het onderzoek

De klant heeft de voorwaarden van de verzekeringspolis geschaad, zo was verzekeraar (ASR) van mening. In de polis staat onder andere dat er volledige medewerking wordt verwacht. Door de plek van het ongeluk te verlaten heeft hij niet meegewerkt aan het onderzoek. Zo heeft men niet kunnen vaststellen dat de man op het moment van het ongeluk onder invloed was van alcohol, drugs of andere middelen.

Overmacht door shocktoestand?

De verzekerde claimt dat hij recht heeft op een schadevergoeding omdat hij na het ongeluk in shock was. Zo verklaarde de vriend dat hij een verwarde indruk maakte en niet kon vertellen wat er die avond was gebeurd. Zijn moeder, die hij om 8.30 had gebeld om hem op te halen, gaf ook aan dat haar zoon verward overkwam. Later die middag stelde de huisarts vast dat er waarschijnlijk sprake was van een hersenschudding.

Uitspraak Kifid: geen shock maar wel belemmering

Het Kifid oordeelt dat de verzekeraar in zijn recht staat bij het afwijzen van de schadeclaim. De verzekerde heeft zich niet gehouden aan de voorwaarden van de verzekering. Doordat hij de plek van het ongeluk heeft verlaten en zich pas na 16 uur heeft gemeld bij de politie, is het onderzoek naar de oorzaak belemmerd.

Het Kifid stelt daarnaast dat de klant niet in shock verkeerde. Als de klant in shock was geweest, dan had zijn vriend direct een arts of ambulance kunnen bellen. Daarnaast is de klant strafrechtelijk vervolgd. Als er sprake was geweest van een shocktoestand dan had dit in de uitspraak van de strafrechter naar voren moeten komen.

Om schade te kunnen claimen bij de verzekeringsmaatschappij is het belangrijk dat je de voorwaarden in de polis nauwlettend volgt. Zo niet kan je claim afgewezen worden. Één van de voorwaarden is het zo snel mogelijk melden van het ongeval. Verlaat je de plek omdat je jezelf wezenloos bent geschrokken, meld je dan alsnog zo snel mogelijk bij de politie. In ieder geval binnen twaalf uur.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie