Nieuws

Al 14.000 betaalpauzes hypotheken toegekend

Al 14.000 huiseigenaren mogen van hun bank de hypotheekbetaling tijdelijk pauzeren als gevolg van de coronacrisis. Verwacht jij ook problemen? Let op de eventuele nadelen van de betalingsstop.

vrijdag 17 april 2020
Al 14.000 betaalpauzes hypotheken toegekend

Recent schreven we over de mogelijkheid van een betaalpauze voor je hypotheeklasten. Inmiddels hebben al zo’n 14.000 huiseigenaren deze pauze ontvangen van hun bank. Zij lossen tijdelijk hun hypotheekschuld niet of verminderd af. In de meeste gevallen gaat het om een uitstel van één tot drie maanden. Hoe zit het met mogelijk fiscale nadelen en levert de pauze een BKR-registratie op?

Ook voor een consumptieve lening kan je bij de bank aankloppen voor een betaalpauze. Daar hebben tot nu toe 3.500 mensen gebruik van gemaakt, zo rapporteert de Nederlandse Vereniging van Banken (NvB).

Aandachtspunten bij betaalpauze hypotheek

Wanneer je in de problemen komt omdat je jouw hypotheeklasten niet meer kunt betalen, kan de pauze uitkomst bieden. Let er wel op dat het geen afstel is. Vroeg of laat moet je de betalingen inhalen, waardoor je lasten weer stijgen. Andere aandachtspunten zijn:

  • Bij hypotheken die na 2010 zijn afgesloten, is aflossen verplicht om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek. Als je de uitgestelde aflossing alsnog voor 31 december 2020 aan de bank betaalt kun je zonder wijzigingen gebruik maken van renteaftrek. Wanneer dit niet lukt moet je de achterstand het jaar erop inhalen. Je verplaatst daarmee ook de rentebetalingen waarover hypotheekrenteaftrek geldt.

    Het kan ook zijn dat je niet meer kunt voldoen aan de afspraken die je hebt gemaakt met de bank. Dan mag je een nieuw aflossingsschema afspreken, nog even los van de vraag of de bank daar akkoord mee gaat.Op basis van het nieuwe schema blijf je recht op hypotheekrenteaftrek houden. Raadpleeg voor de exacte voorwaarden deze pagina van de Belastingdienst.

  • Bij een betalingsachterstand loop je normaal gesproken het risico op een BKR-registratie. Dat kan een probleem zijn als je bijvoorbeeld later een lening wilt afsluiten. In het geval van een betaalpauze bij hypotheken zegt de uitvoerende instantie er het volgende over. ‘Als er nog geen betalingsachterstand bij Stichting BKR was gemeld, dan vindt er alleen een melding van de betaalregeling plaats als het een regeling betreft voor je hypotheek en deze minimaal vier maanden duurt.’

    Veel banken geven drie maanden uitstel van betaling. Dat neemt niet weg dat je na die periode wel moet terugbetalen om geen betalingsachterstand te hebben. Houd er dan ook rekening mee dat een betaalpauze kan resulteren in een BKR-registratie.


Van geld uit de muur naar contactloos betalen

Ook voor het reguliere betalingsverkeer heeft de huidige coronacrisis gevolgen. Sinds het limiet voor contactloos betalen zonder pincode naar 50 euro is verhoogd, betalen mensen vaker contactloos. Geld uit de muur halen wordt beduidend minder gedaan. Waar er in week 10 (begin maart) nog circa 4 miljoen contant werd opgenomen lag dit aantal op 2.2 miljoen in week 14 (eind maart).

Bekijk goed of een betaalpauze in jouw situatie de meest wenselijke oplossing is. Wellicht ben je uiteindelijk beter af met gedeeltelijk aflossen of kun je een ander aflossingsschema met de bank afspreken. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie