Nieuws

Wat kun je doen met 2 biljoen?

De Amerikaanse overheid gaat met maar liefst 2 biljoen dollar de Coronacrisis te lijf. Een bedrag waar je nauwelijks een voorstelling bij kunt maken. We zochten uit wat je kunt kopen met zo’n spaarpotje.

woensdag 25 maart 2020
Wat kun je doen met 2 biljoen?

In een spectaculaire rally schoot de Amerikaanse aandelenbeurs gisteren meer dan 8 procent omhoog. De grootste stijging in één dag sinds de economische depressie rond 1930. Ook aandelen van Nederlandse bedrijven werden fors meer waard. Hoofdreden voor deze euforie is een steunpakket van de Amerikaanse overheid. Die steekt maar liefst 2 biljoen dollar in de economie.  Hoeveel is dat eigenlijk en wat zou jij zoal kunnen kopen als het op jouw bankrekening stond?

Met het bedrag hoopt de Amerikaanse overheid de economische schade van de Coronacrisis te beperken. Overheden in Europa zijn nog in overleg over welke steunmaatregelen precies te nemen.

Wat kun je doen met 2 biljoen?

De bedragen die overheden in de economie steken zijn nauwelijks te bevatten. Bij twee biljoen dollar hebben we het over 2.000 miljard dollar. Uitgeschreven en omgerekend in euro’s is dat: €1.849.650.000.000. Met dat bedrag kan je een hoop doen. Zo koop je er maar liefst 75 procent van alle Nederlandse woningen mee en zou je heel Amsterdam 8,5 keer kunnen kopen.

Waar wordt het geld zoal voor gebruikt?

Naast de 2 biljoen heeft de Amerikaanse overheid eerder al steunmaatregelen genomen. Al dit geld moet de economie draaiend houden. Denk daarbij aan steun voor bedrijven en consumenten die door de Coronacrisis hun vaste lasten niet meer kunnen betalen. Zij krijgen in bepaalde situaties hulp in de vorm van belastingvoordelen en subsidies. Ook banken ontvangen hulp zodat ze in staat zijn om betalingsverplichtingen tijdelijk op te schorten. Er wordt zelfs gesproken over het overmaken van een geldbedrag naar iedere Amerikaan, zodat die het kunnen uitgeven en zo de economie stimuleren.

Gaat het helpen?

Beleggers zagen de zon weer even schijnen, nadat de aandelenbeurzen eerder sterk daalden. Zelfs na de recente sterke opleving is dat verlies nog niet gecompenseerd. Daarnaast moeten beleggers er rekening mee houden dat het nog lang onrustig blijft. Op termijn kunnen de steunmaatregelen weer nieuwe problemen met zich meebrengen. Veel overheden hebben al astronomische schulden. Die worden nog groter met alle miljarden die nu uit de hoge hoed komen.

Goed nieuws voor pensioenfondsen

Voor pensioenfondsen is de relatieve rust op de aandelenbeurzen goed nieuws. Ze zijn hard getroffen door de eerdere dalingen. Ook het oplopen van de rente beperkt de schade. Daarmee is jouw pensioen echter nog niet uit de gevarenzone. Sowieso is het afwachten hoe de financiële markten reageren als de Coronacrisis langer gaat duren.

Overheden zetten maximaal in op het stimuleren van de economie. Alleen al de Amerikaanse overheid plundert de staatskas met 2 biljoen dollar. Het effect ervan moeten we nog afwachten. De belangrijkste vraag is vooral hoe lang bedrijven wereldwijd nog op halve kracht blijven draaien.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie