Nieuws

Verzekering e-bikes geen overbodige luxe

Een dure e-bike stelen is aantrekkelijker dan een ‘ouderwetse’ fiets zonder automatische aandrijving. Dit zien we ook terug in de cijfers. Zorg ervoor dat jouw e-bike niet in de statistieken van gestolen fietsen verdwijnt.

woensdag 11 maart 2020
Verzekering e-bikes geen overbodige luxe

Het aantal gestolen elektrische fietsen is vorig jaar spectaculair gestegen. Verzekeraars melden een toename van bijna 40 procent over 2019. Naast ouderen hebben ook jongeren de e-bike ontdekt. De vaak duurdere fietsen zijn een aantrekkelijke prooi voor diefstal. Reden te meer om je e-bike goed te verzekeren. Let daarbij vooral op de dekking voor de accu en hulp in geval van pech.

Alleen al bij de ANWB werden er vorig jaar 3.800 gestolen e-bikes gemeld. Een stijging van 38 procent ten opzichte van een jaar eerder. Een andere fietsverzekeraar, Enra, geeft in het AD aan zich te herkennen in deze cijfers. De gemiddelde schade ligt hoger dan bij diefstal van reguliere fietsen. De kostprijs van een goede elektrische fiets bedraagt al snel €2.000.

Jongeren eerder slachtoffer diefstal e-bike
In de begintijd van de e-bike waren het vooral ouderen die op pad gingen met de elektrische fiets. Ook jongeren hebben inmiddels de e-bike ontdekt. De groep 16 tot 20 jarigen is drie keer zo vaak slachtoffer van diefstal dan de gemiddelde 55-plusser. Jongeren gebruiken de fiets hoofdzakelijk functioneel, zoals een rit naar school, de kroeg of het station. Eenmaal aangekomen gaat de fiets op slot aan de lantaarnpaal of in een niet beveiligde fietsenstalling. Ouderen zetten hun tweewieler na een fietstocht eerder veilig in een afgesloten berging.

Gebruik ook een ringslot
Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) geeft het advies om altijd twee sloten te gebruiken. Moderne fietsrekken hebben een extra opening waar een ringslot in past. Naast dit ringslot zorgt een kettingslot voor extra veiligheid. Sommige e-bikes hebben een chip waarmee de fiets te lokaliseren valt. Dergelijke fietsen worden in 80 procent van de gevallen teruggevonden, vooral in Oost-Europa. Het terugvinden van een normale fiets is met 5 procent minder realistisch.

Verplichte verzekering voor high speed fiets
Ben je de eigenaar van een high speed e-bike ofwel speed pedelec? In dat geval is een WA-verzekering verplicht. Deze verzekering dekt de schade die je bij een ongeval veroorzaakt aan anderen. In tegenstelling tot standaard e-bikes valt de snellere variant onder de motorvoertuigen.

Aandachtspunten verzekering e-bikes
Hoe voorzichtig je ook bent, diefstal van jouw e-bike valt nooit uit te sluiten. Gezien de waarde is een verzekering geen overbodige luxe. Let bij het vergelijken van aanbieders op de volgende zaken:

  • De dekking
    Vergelijk vooral de dekking bij schade aan de accu. Veel verzekeraars houden er rekening mee dat de waarde van de accu terugloopt. Bij schade of diefstal baseren ze de vergoeding op de resterende waarde en niet de prijs die jij ervoor hebt betaald. Afschrijven op de nieuwwaarde kan overigens voor de hele fiets gelden, maar bij accu’s in het bijzonder.

  • Hulp bij pech
    Biedt de verzekering ook pechhulp wanneer je e-bike ermee stopt? Zelf met de fiets onder je arm terug naar huis is niet wenselijk. Sommige verzekeraars bieden de service je fiets terug te brengen naar de startlocatie van de fietstocht. Pechhulp kan onderdeel zijn van de dekking of los bij te verzekeren als aanvulling.

  • Extra’s
    Neem ook extra’s mee bij het vergelijken. Denk aan een gratis leenfiets en korting als je fiets naar de fietsenmaker moet.


De premie voor een goede fietsverzekering is afhankelijk van zowel de fiets zelf als je woonplaats en wensen. Gezien de diefstalcijfers betaal je de premie in ieder geval niet voor niets.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie