Nieuws

Stijging hypotheekrente wakkert oversluiten hypotheek aan

De hypotheekrente zit in de lift. Voor veel mensen reden om juist nu de hypotheek over te sluiten, voordat de rente verder stijgt. Waar komt die stijging vandaan en wat is de verdere verwachting?

maandag 30 maart 2020
Stijging hypotheekrente wakkert oversluiten hypotheek aan

Veel geldverstrekkers verhogen de hypotheekrente. Lange tijd hebben we niet zo’n stroom aan renteverhogingen gezien als in de afgelopen weken. De stijgende hypotheekrente is een indirect gevolg van de huidige Coronacrisis. Veel huiseigenaren wachten een verdere stijging niet af en sluiten hun hypotheek over. Tijd om dat voorbeeld te volgen?

Met name de rente op hypotheken met een rentetermijn vanaf 10 jaar zit in de lift. Vanaf 19 maart is er sprake van een trendbreuk. Onder meer ING, Rabobank, Aegon en Reaal voerden renteverhogingen door.

Hypotheekrente oversluiten voordat de rente verder stijgt

Veel huiseigenaren bekijken op dit moment wat het oversluiten van de hypotheek oplevert in hun situatie. Hiermee willen ze voorkomen dat ze pas actie ondernemen als de rente verder is gestegen. In dat geval neemt immers het voordeel van oversluiten af. Belangrijk in deze tijd is bovendien dat het goed op afstand te regelen valt. Voor het laten maken van een berekening hoef je jouw huis niet uit. Neem hiervoor contact met ons op via het formulier onderaan de pagina.

Overheden hebben meer geld nodig door Coronacrisis

Overheden in heel de wereld steken veel geld in het bestrijden van de huidige Coronacrisis. Dit geldt ook voor de Nederlandse staat. Voor de steunmaatregelen hebben ze geld nodig, dat grotendeels geleend wordt van investeerders. Die moesten begin maart nog 0,65 procent betalen als ze het geld onderbrachten (een staatslening met een looptijd van 10 jaar) bij de overheid. Daar nemen ze nu geen genoegen meer mee. De rente op een dergelijke lening is zelfs weer even positief geweest.

Verloop rente op een staatslening sinds oktober 2019 - looptijd 10 jaar

Waarom stijgt de hypotheekrente?

De rente op een lening van de overheid is wat anders dan de rente die jij maandelijks aan de bank betaalt. Toch is er een link. Een lening aan jou als huizenkoper brengt meer risico met zich mee dan uitlenen aan de overheid. Als de voorwaarden van overheidsleningen gunstiger worden, wil de bank dat ook terugzien in de hypotheekrente. Om die reden beweegt de hypotheekrente mee met de rente op staatsleningen.

Verwachting hypotheekrente

Het is de verwachting dat meer geldverstrekkers binnenkort de hypotheekrente verhogen, zeker als ze dit nog niet gedaan hebben in de afgelopen weken. Het is nog iets te vroeg om te stellen dat de stijging ook daarna doorzet. Bepalend is hoelang het coronavirus de wereld nog in haar greep heeft. Daarnaast is van belang hoe centrale banken reageren. Zo daalde de staatsrente recent weer iets na maatregelen vanuit deze instellingen.

Zit je ook vast in je eigen huis door de Coronacrisis? Eindelijk tijd om na te gaan of en welk voordeel het oversluiten van jouw hypotheek biedt. We helpen je daar graag bij. Vul hiervoor het onderstaande formulier in en we nemen contact met je op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie