Nieuws

Ontbindende voorwaarden belangrijker in Coronatijd

De corona-uitbraak ontwricht de samenleving. Dit kan ook de (ver)koop van een woning in de weg staan. Verklein het risico en sla ontbindende voorwaarden niet te snel over in een voorlopig koopcontract.

donderdag 19 maart 2020
Ontbindende voorwaarden belangrijker in Coronatijd

De krapte op de huizenmarkt houdt al enige tijd aan. Doordat het aanbod schaars is, slaan veel kopers de ontbindende voorwaarden over in het voorlopig koopcontract. Dit is echter niet zonder risico. Zeker nu de samenleving ontwricht wordt door het coronavirus, is het extra verstandig ontbindende voorwaarden niet over te slaan. Of spits er één specifiek toe op het coronavirus.

Aan het tekenen van een voorlopig koopcontract zit weinig ‘voorlopigs’. Na het tekenen mag je binnen drie werkdagen zonder reden afzien van de (ver)koop. Daarna loop je het risico op een boete van 10 procent van de koopsom. Met ontbindende voorwaarden kan je in specifieke situaties wel zonder boete afzien van de (ver)koop. Wel moet je in dat geval aan de vereisten voldoen.

Denk goed na over de voorwaarden

Zeker in deze markt is de gemiddelde verkoper niet enthousiast over het tekenen van een contract met veel voorbehouden. De kans dat de koop uiteindelijk niet doorgaat stijgt naarmate er meer ontbindende voorwaarden zijn. Zij stappen dan liever over naar iemand die er minder heeft. Bedenk bij het opstellen van het koopcontract welke risico’s je loopt en welke ontbindende voorwaarden daarbij nodig zijn. In dit artikel vind je de meest gebruikte ontbindende voorwaarden.

Overweeg financieringsvoorbehoud door coronavirus

Om het coronavirus in te dammen heeft de overheid maatregelen genomen. Deze maatregelen hebben grote impact op het bedrijfsleven. Baan-of inkomstenverlies is niet uit te sluiten. Wil je binnenkort een huis kopen maar staat je inkomen onder druk, houd er dan rekening mee dat het krijgen van een hypotheek lastiger kan zijn.

Neem in het voorlopig koopcontract voor de zekerheid financieringsvoorbehoud op als ontbindende voorwaarde. Mocht je geen hypotheek kunnen krijgen omdat de opdrachten opdrogen voor jouw als ondernemer of omdat je contract door de Coronocrisis niet wordt verlengd? Dan kun je toch nog zonder boete afzien van de koop.

Coronavoorbehoud als ontbindende voorwaarde

In de markt wordt gepleit voor een nieuwe ontbindende voorwaarde: ‘coronavoorbehoud’. Hiermee dek je jezelf in als de koop niet door kan gaan of uitgesteld wordt als gevolg van de corona-uitbraak. In dat geval hoef je geen boete te betalen. De vraag is nog even wat daar precies onder valt. Het meest extreme voorbeeld is dat je zelf in quarantaine zit. Zie dan maar eens de koopakte te tekenen bij de notaris.

Hoewel het niet vaak voorkomt dat verkopers afzien van de verkoop, kan dit toch gebeuren. Als verkoper kun je ook verschillende ontbindende voorwaarden laten opnemen in het voorlopig koopcontract. Misschien is het ‘coronavoorbehoud’ geen gek idee in deze onstuimige tijd. Het virus maakt immers geen onderscheid tussen kopers en verkopers.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie