Nieuws

Lagere energierekening door hogere heffingskorting

Dit jaar krijg je een hogere heffingskorting op de energie die je verbruikt. Dat levert een lagere energierekening op. Het exacte voordeel hangt wel af van het soort huis en de hoogte van het verbruik.

donderdag 5 maart 2020
Lagere energierekening door hogere heffingskorting

Het CBS becijfert dat de gemiddelde jaarlijkse energierekening voor huishoudens in 2020 uitkomt op 1.574 euro. Daarbij is uitgegaan van hetzelfde verbruik van gas en elektriciteit. Hiermee zouden de kosten 170 euro lager liggen dan afgelopen jaar. Het verschil wordt vooral veroorzaakt door een hogere heffingskorting. Er zijn wel grote verschillen tussen huishoudens, afhankelijk van het verbruik.

Door het verbruik gelijk te houden, kon het CBS berekenen of het verschil toe te schrijven is aan de tarieven voor energie. In de praktijk kan de rekening nog lager uitvallen gezien de zachte winter.

Hogere heffingskorting en hogere belastingen

Het grootste verschil in de energierekening tussen januari 2020 en een jaar eerder zit in de heffingskorting die ieder huishouden krijgt. Huishoudens krijgen een vast bedrag van 216 euro meer terug op de energiebelasting dan vorig jaar. Het ingewikkelde is dat energiesoorten een afwijkend belastingtarief hebben. Zo daalt de belasting op elektriciteit licht terwijl de heffing opslag duurzame energie (ODE) stijgt. Onder de streep betalen huishoudens afgerond 100 euro minder energiebelasting bij een gemiddeld verbruik.

Naast de kosten voor de energie zelf betaal je ook leverings- en transportkosten. Deze liggen dit jaar lager. Gemiddeld werd levering van elektriciteit 5,8 procent goedkoper en gas 12,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Hierdoor daalt de jaarlijkse energierekening met 81 euro. Transport werd in januari 2020 duurder, wat per jaar ruim 10 euro scheelt.

Groter voordeel bij lager verbruik

Huishoudens met een lager energieverbruik gaan er in januari 2020 meer op vooruit ten opzichte van januari 2019 dan huishoudens met een hoger verbruik. Zo gaat een eenpersoonshuishouden in een klein, nieuw appartement gemiddeld 16 procent (180 euro) minder betalen, terwijl een meerpersoonshuishouden in een grote, oude, vrijstaande woning 4 procent (140 euro) minder gaat betalen. Dit komt doordat iedereen, los van het verbruik, hetzelfde voordeel heeft van de hogere heffingskorting (216 euro). Dit vaste voordeel werkt minder door naarmate de energierekening hoger is omdat verbruik van gas en elektriciteit zwaarder wordt belast.

Energierekening verschillende profielen huishoudens, januari 2020


Vergelijk energieleveranciers

Besparen op aanbieders van energie kan ook door zelf te vergelijken. Hoe begin je en waar moet je bij het vergelijken op letten? We helpen je op weg met vijf tips:

1. Gebruik meerdere vergelijkingssites
2. Zorg dat je weet wat vaste en variabele leveringskosten zijn
3. Vergelijk zowel vaste als variabele kosten
4. Bepaal hoe lang je de prijzen vastzet
5. Staar je niet blind op de welkomstpremie

Meer over bovenstaande tips lees je in dit eerdere artikel over het vergelijken van aanbieders.

Vorig jaar stegen de kosten voor energie. Mooi dat dit jaar de jaarlijkse rekening juist iets lager uitvalt. Het gaat wel om een gemiddelde. Zit jij er graag warm bij en staat de verwarming de hele dag te loeien, dan heb je alsnog weinig profijt van een hogere heffingskorting.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie