Nieuws

Huizenprijzen omlaag in de huidige Coronacrisis?

In de afgelopen jaren is de prijs van woningen fors gestegen. Overbieden was eerder regel dan uitzondering. Wat kun je verwachten nu de Coronacrisis heel de wereld in haar greep heeft?

maandag 23 maart 2020
Huizenprijzen omlaag in de huidige Coronacrisis?

De huidige Coronacrisis is vooral een gezondheidscrisis. Naast persoonlijk leed ontkomen we ook niet aan de economische gevolgen. Ook op de woningmarkt heeft het virus zijn weerslag. Zo kan een streep door eerdere voorspellingen van de woningprijs. Het is nog te vroeg om alle gevolgen van de crisis te overzien. Verwacht in ieder geval dat forse prijsstijgingen voorlopig verleden tijd zijn.

Rabobank durfde als eerste grote bank een vooruitblik te geven in het Coronatijdperk. De bank verwacht dat de huizenprijzen dit jaar minder hard stijgen dan eerst gedacht. Toch wordt alsnog een gemiddelde prijsstijging van twee procent voorzien.

Vertrouwen huizenkopers cruciaal

In de huidige woningmarkt is bieden boven de vraagprijs vrij gebruikelijk. Soms ontkom je er zelfs niet aan, als je kans wilt maken op de woning. De vraag is in hoeverre daar verandering in komt. Voor veel mensen heeft de huidige crisis grote gevolgen, onder andere voor het inkomen. Denk aan de ZZP’er die minder opdrachten krijgt of een tijdelijk contract dat niet wordt voortgezet.

Deze nieuwe realiteit maakt mensen voorzichtiger. Als je minder vertrouwen hebt in je eigen financiële situatie, werkt dat ook door in de prijs die je voor een woning over hebt. Daarnaast maken mensen eerder de keus om voorlopig toch maar even niet te verhuizen, waardoor zowel de vraag als prijs daalt.

Schaarste koopwoningen blijft

Al jaren worden er in Nederland relatief weinig nieuwbouwwoningen gebouwd. In ieder geval minder dan het streefgetal van de overheid (75.000). De vraag naar woonruimte stijgt harder dan het aanbod. Deze huidige crisis brengt daar geen verandering in. Sterker nog, de kans is groot dat het aantal nieuwbouwwoningen verder terugvalt nu veel bedrijven tijdelijk stilliggen. Daarnaast heeft politiek Den Haag voorlopig andere prioriteiten dan het aanwakkeren van nieuwbouw. Een aanhoudende schaarste dempt de terugval in prijs.

Corona en de hypotheekrente

Met de rente is iets vreemds aan de hand. Vaak daalt de rente bij een crisis. Dit komt omdat bedrijven en consumenten minder geld uitgeven in een crisistijd. De vraag naar geld neemt af en ook de rente daalt. Daar komt bij dat centrale banken veel steungeld in de wereldeconomie steken, waardoor er meer geld de economie in stroomt. Toch zien we nu eerder een stijgende dan een dalende rente. Veel banken en andere investeerders lenen hun geld nu liever even helemaal niet uit. Zelfs niet aan de Nederlandse overheid, die juist wordt gezien als een betrouwbare schatbewaarder.

Als de hypotheekrente deze beweging volgt, zullen vooral hypotheken met een rentetermijn vanaf tien jaar duurder worden. Bedenk wel dat alle ontwikkelingen rond het coronavirus zo snel gaan dat het er morgen weer anders uit kan zien.

Digitale rondleiding?

Het verkopen van een woning is nu ook praktisch gezien een uitdaging. Hoe ga je als makelaar mogelijke kopers rondleiden en op welke manier regel je het tekenen bij de notaris. De branche moet nu ineens overgaan op allerlei digitale oplossingen. Dat lukt echter niet van de ene op de andere dag en ook hierdoor daalt het aantal woningverkopen.

Niemand weet hoelang de wereld nog gevangen zit in een pandemie. Zolang daar geen zicht op is, valt de totale economische schade nauwelijks te bepalen. Ook het voorspellen van de huizenprijzen is nog wat voorbarig. Afnemend vertrouwen kan zo maar grotere gevolgen hebben dan een partij als Rabobank nu voorziet. Voor de lange termijn is het plaatje minder somber. Woonruimte blijft ook in de toekomst een luxeproduct.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie