Nieuws

Digitaal bezichtigen na cancelen Open Huizen Dag

Nu op steeds meer plaatsen sociaal contact afgeraden wordt, komt ook het bezichtigen van woningen in de knel. Verschillende makelaars organiseren digitale alternatieven.

donderdag 12 maart 2020
Digitaal bezichtigen na cancelen Open Huizen Dag

De geplande Open Huizen Dag op 28 maart gaat niet door. Reden is de toename van het aantal Corona-besmettingen in Nederland. Organisator NVM neemt met deze stap haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, zo valt op de site van de organisatie te lezen. Diverse makelaars bieden een alternatief. Bijvoorbeeld met bezichtigingen via WhatsApp of andere virtuele mogelijkheden.

Nu op steeds meer plaatsen sociaal contact afgeraden wordt, komt ook het bezichtigen van woningen in de knel. Zeker als het om een bezichtiging gaat waar meerdere kopers tegelijkertijd de woning bezoeken. Dat vraagt om creatieve oplossingen van makelaars.

Virtuele Open Huizenroute

Era Makelaars heeft een virtuele Open Huizenroute gelanceerd. Wie een fysieke bezichtiging niet ziet zitten, hoeft nu niet de deur uit. Woningzoekenden kunnen in de week van de Open Huizen Dag een virtuele toer of video van aangesloten woningen bekijken. Op de site van de makelaarsorganisatie is overigens nog geen voorbeeld te vinden hoe dit in de praktijk werkt. De vraag is of het daadwerkelijk meerwaarde biedt ten opzichte van de vaak al uitgebreide presentatie van woningen op Funda.

Bezichtigen via WhatsApp

Maarten Makelaardij uit Rotterdam zet WhatsApp in bij het digitaal bezichtigen van woningen. Daarbij maakt de makelaar videobeelden van zowel het huis als de directe omgeving. Als geïnteresseerde kan je deze beelden via WhatsApp ontvangen en meteen vragen stellen. Wil je toch ter plaatse kijken, dan is het alsnog mogelijk om per chat een bezichtiging in te plannen met de betreffende makelaar.

Huis met hotspots

Aan de hand van 360-graden foto’s krijg je een beter beeld van de omvang en verhoudingen. Op Funda kunnen makelaars deze foto’s vervolgens aan elkaar verbinden met hotspots. Als digitale bezoeker kan je van de ene naar de andere hotspot klikken en zo het huis doorwandelen. Bekijk hier een voorbeeld dat gemaakt is met het softwarepakket Matterport.

Bezichtigen met VR-bril

De digitale mogelijkheden om een woning van binnen te bekijken staan nog in de kinderschoenen. Aan elkaar geschakelde 360-foto’s geven een aardige indruk maar nog geen totaalervaring. Die komt dichterbij wanneer je met een VR-bril op door een woning wandelt. Ook zijn VR-simulaties bij uitstek geschikt om vooraf een beeld te geven van een verbouwing of renovatie. Dat gaat echter verder dan gebruik maken van bestaande foto’s en is op dit moment een relatief dure oplossing.

Hoe goed de digitale weergave ook is, er gaat niets boven een ‘echte’ bezichtiging. Je kunt digitaal nu eenmaal niet even de kraan opendraaien, de kozijnen inspecteren of het verfwerk van dichtbij bekijken. Wel valt aan de hand van een digitale bezichtiging te beoordelen of het huis de moeite van nader onderzoek waard is. Dat scheelt zowel jou als de makelaar veel tijd.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie