Nieuws

Coronavirus sloopt aandelenbeurzen. Gevolgen voor je pensioen

De koersen van aandelen zijn wereldwijd gekelderd door de Coronacrisis. Ook voor jou kan dit gevolgen hebben. Bijvoorbeeld omdat je pensioenfonds het beleggingsrendement ziet verdampen.

dinsdag 17 maart 2020
Coronavirus sloopt aandelenbeurzen. Gevolgen voor je pensioen

Op de aandelenbeurs stroomt het bloed door de straten, zoals beleggers dat noemen. Kantelpunt was de uitbraak in Italië. Toch al nerveuze beleggers zochten wereldwijd de nooduitgang en deden hun aandelen van de hand. Door de paniek staat de AEX nu rond de 410 punten. Een daling van dik 30 procent in nog geen vier weken. De Amerikaanse beurs maakt de slechtste tijd sinds 1987 door. Ook wanneer je zelf geen aandelen hebt, ga je deze beurscrash voelen. Wat kan je zelf doen?

De paniek kwam langzaam op gang door de stilstand van de Chinese industrie. Vanuit China worden wereldwijd producten geleverd, waardoor de industrie overal grote vertraging heeft. We slaan een paar stappen over naar de totale pandemie. Van problemen bij bedrijven zijn nu complete landen stilgelegd en blijft iedereen zo veel mogelijk binnen. Dat heeft grote gevolgen voor de omzet en winsten van bedrijven. Niemand weet bovendien hoelang de sociale isolatie nodig is. Deze onzekerheid zorgt voor kelderende beurskoersen.

Verloop aandelenbeurs (AEX) in vier maanden

Jouw pensioen in de knel

De fondsen investeren een deel van jouw inleg in aandelen. Met het rendement op deze investering kunnen ze in de toekomst alle pensioenen uitkeren. De huidige crisis op de aandelenbeurzen neemt een grote hap uit het vermogen. Een bijkomend probleem is de rente die als gevolg van de crisis eerder daalt dan stijgt. Ook de inkomsten op het geld dat fondsen uitlenen staan hierdoor verder onder druk.

Pensioenfondsen melden periodiek wat hun dekkingsgraad is. Deze dekkingsgraad geeft aan in hoeverre een fonds in staat is om toekomstige pensioenen te kunnen betalen. De berekening wordt onder andere gemaakt op het geld waarover het fonds op dit moment beschikt. In de komende tijd hoef je weinig opbeurende berichten te verwachten van jouw pensioenfonds.

Wat kan je zelf doen?

Wellicht heb je zelf aandelen of heb je zelf invloed op de manier waarop jouw pensioenfonds omgaat met je geld. Sommige pensioenbeheerders geven bijvoorbeeld de mogelijkheid om de verhouding aandelen en leningen (obligaties) te wijzigen. Op die manier kan je kiezen voor een minder risicovol beleggingsprofiel.

De exacte gevolgen van de huidige Coronacrisis zijn niet te voorspellen. Zeker omdat niemand weet hoelang de huidige situatie voortduurt. Kom je in de problemen als de aandelen nog verder dalen? In dat geval is het risico verkleinen en kiezen voor sparen een voor de hand liggende optie. Hier kleeft echter ook een risico aan. Ooit kalmeren de financiële markten en verbetert de situatie op de beurs. Wanneer je nu het verlies neemt en al het risico uitsluit, profiteer je niet van een eventueel herstel. Reken er wel op dat daar een erg lange adem voor nodig kan zijn.

Door de nieuwe crisis komt het korten op pensioenen dichterbij. Jouw pensioen valt daardoor lager uit dan eerder is becijferd. De vraag is of en hoe de overheid crisismaatregelen neemt om dit effect tegen te gaan. Intussen kan je verliezen op beleggingen misschien het best te lijf gaan op dezelfde manier als het virus zelf. Ofwel, raak niet in paniek en kijk verder dan de korte termijn.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie