Nieuws

Coronavirus slecht voor je pensioen, goed voor de hypotheeklasten

Het Coronavirus tast niet alleen de gezondheid aan. Ook voor je financiën kan de wereldwijde uitbraak gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor pensioenen, spaargeld en hypotheekrente.

maandag 2 maart 2020
Coronavirus slecht voor je pensioen, goed voor de hypotheeklasten

Lange tijd leek het Coronavirus nauwelijks vat te krijgen op de financiële markten. Het sentiment sloeg om toen steeds meer landen besmettingen rapporteerden. De angst voor een wereldwijde pandemie bereikte uiteindelijk ook beleggers. Het gevolg? Gekelderde aandelenkoersen en fors lagere rentestanden. Funest voor pensioenfondsen en banken, die net wat meer lucht kregen.

Begin januari werd het Coronavirus vooral als een lokaal Chinees probleem gezien, met beperkte gevolgen voor de wereldeconomie. Daar kwam verandering in toen complete regio’s in quarantaine gingen en veel bedrijven in de Chinese industrie tijdelijk hun deuren sloten. Het effect is direct ook in Nederland merkbaar. Onder andere Coolblue gaf aan de prijzen te verhogen omdat het bedrijf problemen met de aanlevering van producten heeft.

Paniek onder beleggers

Half februari stond de Nederlandse AEX op 629 punten. De AEX weerspiegelt de aandelenwaarde van de grootste Nederlandse bedrijven. In nog geen drie weken tijd daalde deze waarde bijna 15 procent, met een dieptepunt van 536 punten eind februari. Beleggers schrikken niet alleen van bedrijven die hun productie stil moeten leggen vanwege het virus. Zeker in gebieden waar het virus rondwaart geven mensen minder uit. Winkels, restaurants en andere publieke plaatsen blijven leeg. Dit gaat ten koste van de economische groei.

Rente omlaag

De Nederlandse overheid leent geld van investeerders. De rente over deze zogenoemde staatsobligaties zat de laatste maanden in de lift. Het Coronavirus maakt een eind aan de opgaande trend. Inmiddels is de rente voor een lening met looptijd van tien jaar weer fors onder het nulpunt gedaald. Oftewel, als investeerder krijg je nu geen rente maar moet je betalen om geld aan de Nederlandse staat te mogen uitlenen. Beleggers zien de staat als een veilige bewaarder van het geld. Om die reden accepteren ze de negatieve rente. Zeker nu beleggen in aandelen risicovol blijkt te zijn.

Rente staatsleningen met een looptijd van 10 jaar


Gevolgen voor pensioen en hypotheek

De dalende koersen en rente is een nieuwe forse tegenvaller voor pensioenfondsen. Net nu bij veel fondsen het korten op pensioenen vooralsnog van de baan leek. Door de dalende aandelenkoersen staat er minder kapitaal op de pensioenbalans. De aanhoudende lage rente is een nog groter probleem. Verdiensten op leningen zijn belangrijk om toekomstige pensioenen te kunnen uitbetalen. Als fondsen minder rente ontvangen, of zelfs moeten betalen in plaats van ontvangen, dreigt een toekomstig tekort. Een manier om dit te voorkomen is beknibbelen op jouw pensioen.

Ook banken zien de rente liever stijgen dan dalen. Het aantrekken van spaargeld is bij een lage rente minder interessant voor de bank. Het probleem is namelijk dat het uitlenen van kapitaal ook minder oplevert. Neem bijvoorbeeld de historisch lage hypotheekrentes.

Rente blijft langer laag

De kans is groot dat de rentes langer laag blijven als het virus zorgt voor een verdere vertraging van de wereldeconomie. Centrale banken als de ECB spelen hier een grote rol bij. Reguliere banken kunnen bij deze centrale partijen terecht als ze geld willen lenen of stallen. Bij een haperende wereldeconomie zullen centrale bank minder snel de rente verhogen. Vooral jouw spaargeld levert hierdoor steeds minder op.

Voor je pensioen- en spaarvermogen is de verdere druk op de rentes slecht nieuws. Het afsluiten of oversluiten van een hypotheek kan tegen steeds lagere maandlasten. Een schrale troost.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie