Nieuws

Coronavirus: FAQ reizen en werken

Wat moet je doen als je een vakantiereis gepland hebt of voor zaken naar een risicogebied moet? Het Verbond van Verzekeraars zet de belangrijkste vragen op een rij, net als het RIVM en Ministerie van Buitenlandse Zaken.

woensdag 4 maart 2020
Coronavirus: FAQ reizen en werken

Het is topdrukte bij reisverzekeraars. Helaas wordt de drukte niet veroorzaakt door mensen die graag een reis boeken. Vooral vragen rond het coronavirus zorgen voor overvolle telefoonlijnen. Mensen vragen zich af wat te doen met de reeds geboekte vakantie en hoe het zit met de dekking van hun verzekering. Ook op het gebied van bedrijfsleven en werk is niet altijd duidelijk wat te doen, bijvoorbeeld bij het verlies van inkomsten door het coronavirus.

Het Verbond van Verzekeraars is een overkoepelende organisatie waar de meeste grotere verzekeraars bij zijn aangesloten. Het Verbond heeft de meest gestelde vragen over verzekeringen en het coronavirus op een rij gezet, met de volgende categorieën:

  • Ik reis naar een gebied waar het coronavirus is geconstateerd
  • Ik heb zelf het virus opgelopen
  • Bedrijfsleven en werk
  • Impact op verzekeraars


Klik hier voor alle vragen en bijbehorende antwoorden van het Verbond.

RIVM informeert over symptomen en besmettelijkheid

Heb je nog geen genoeg van alle informatie over het Coronavirus? Ook het RIVM heeft een speciale pagina opgetuigd met informatie. Het RIVM geeft inzicht in de symptomen, de mate van besmettelijkheid en wat te doen als je denkt het virus zelf onder de leden te hebben. Zelfs een videofragment over het voorkomen van verspreiding ontbreekt niet.

Welke landen moet je mijden?

Afreizen naar Noord-Italië of andere besmettingshaard wordt sterk afgeraden in de huidige situatie. Toch is het niet nodig om sowieso alle vakantieplannen meteen overboord te zetten. Er zijn genoeg plaatsen waar je net zo veel of zelfs minder risico loopt dan in Nederland zelf. Check vooraf of een bepaald land en regio onder de risicogebieden valt. Hiervoor kan je terecht op Nederlandwerldwijd.nl. Op deze site geeft het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken reisadviezen aan de hand van vier kleurcodes.

Geen dekking Calamiteitenfonds

In sommige situaties kan je een beroep doen op het calamiteitenfonds. Bijvoorbeeld wanneer je op reis bent maar deze moet onderbreken vanwege natuurrampen, waaronder een overstroming. Het fonds krijgt veel vragen over de garantieregeling in geval van ziektes/epidemieën. Dat is niet het geval. Een uitgebreide toelichting lees je hier.

Het belangrijkste is om voor jezelf het risico op besmetting zo klein mogelijk te maken. Wat dat betreft hebben we nog nooit zo veel instructies gehad over het wassen van handen. Nu nog de zeep ervoor te pakken krijgen bij de drogist...

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie