Nieuws

Banken coulanter bij hypotheekachterstand door coronacrisis

Wanneer je jouw hypotheek niet meer kunt betalen, moet je in het ergste geval je huis uit. Tijdens deze coronacrisis laten banken de teugels wat vieren. Zo kan je een tijdelijke betaalpauze aanvragen.

donderdag 26 maart 2020
Banken coulanter bij hypotheekachterstand door coronacrisis

De coronacrisis kwam relatief onverwacht en laat een spoor van economische schade achter. Sommige huiseigenaren, waaronder veel ondernemers, zien hun inkomen plotseling fors dalen. Vaste lasten als de hypotheek lopen gewoon door. Een tijdelijke terugval in inkomen kan zorgen voor betalingsproblemen. Gelukkig begrijpen banken dat deze bijzondere tijd om bijzondere maatregelen vraagt. Ze gaan doorgaans coulanter om met betalingsachterstanden.

Banken kwamen er tijdens de crisis in 2008 niet best vanaf. In plaats van de oplossing werden ze destijds eerder gezien als het probleem. Nu ligt het anders. Banken zetten zich in om klanten te ondersteunen bij financiële tegenslagen door de huidige crisis. Denk hierbij aan het aanbieden van een betaalpauze.

Tijdelijk geen hypotheekrente en aflossing betalen

Val jij onder de groep die financieel getroffen wordt door het coronavirus? Bij veel banken kan je uitstel aanvragen voor de hypotheekbetaling. Met deze betaalpauze is de kans kleiner dat je in de problemen komt en je uit de woning moet. Tijdens de tussenstop betaal je geen rente en aflossing op je hypotheek. Banken rekenen geen extra kosten voor deze vertraging. Sommige banken, zoals de banken van de Volksbank, sturen aan op het tijdelijk verlagen van je hypotheeklasten. Je blijft in dat geval een deel van hypotheeklasten betalen.

Voorwaarden voor de betaalpauze

Banken hanteren voorwaarden om in aanmerking te komen voor betalingsuitstel van de hypotheek, waaronder:

  • Het inkomstenverlies is het gevolg van het coronavirus
  • Je kunt niet (voldoende) terugvallen op de maatregelen die de overheid heeft genomen
  • Je hebt onvoldoende financiële buffer
  • Je verwacht dat je binnen drie maanden de hypotheeklasten niet meer kunt betalen


Hypotheekachterstand moet worden ingehaald

Door uitstel van betaling loop je een hypotheekachterstand op. Hoewel je in de meeste gevallen geen bijkomende rente hoeft te betalen, moet je de achterstand wel inhalen. Dit betekent in veel gevallen dat de lasten hoger zullen liggen als de betalingspauze is afgelopen. In de meeste gevallen zien banken dit als maatwerk. Per situatie wordt bekeken wat een haalbare en passende oplossing is.

Geen standaard oplossing voor particulieren

De Nederlandse vereniging van banken heeft voor bedrijven een gezamenlijke richtlijn voor financiële problemen rond het coronavirus. Voor particulieren is er geen gezamenlijke ‘coulance’. Maatwerk per afzonderlijke klant wordt als effectiever en wenselijker gezien.

Van financiële problemen kan je wakker liggen. Heb of verwacht je betalingsproblemen op hypotheekgebied? Neem dan bijtijds contact op met de bank. De bank zal vervolgens samen met jou zoeken naar de best mogelijke oplossing.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie