Nieuws

Waarom sparen we terwijl het niets oplevert?

Sparen bij banken als ABN, Rabobank en ING kost alleen maar geld, als we inflatie meerekenen. Toch blijven we gewoon fanatiek sparen. Dit komt onder andere door het spaardoel-effect.

woensdag 5 februari 2020
Waarom sparen we terwijl het niets oplevert?

Sparen levert nauwelijks iets op. Met inbegrip van de inflatie ga je er zelfs op achteruit. Toch blijven we enthousiast ons geld oppotten. Vorig jaar nam het totaal aan spaargeld met 13 miljard euro toe ten opzichte van 2018, naar in totaal 368 miljard. Sinds 2009 hebben we met z’n allen niet zo veel op de spaarrekening gestort. Waarom blijven we sparen in deze barre spaartijden en geven we het geld niet gewoon uit?

Het saldo op spaarrekeningen kan toenemen door bijschrijvingen van rente en nieuwe inleg van spaarders. Door de dalende rente wordt er op vrij opneembare spaarrekeningen steeds minder bijgeschreven aan rente. Spaarders met een in het verleden afgesloten deposito, waarbij het geld vast staat, kunnen wel meer rente tegemoet zien. Vorig jaar zorgde vooral nieuw spaargeld voor een toename.

Waarom blijven we sparen?

Zeker bij grote banken als ABN, Rabobank en ING schommelt de spaarrente rond het nulpunt. Geen reden om fanatiek te sparen, zou je denken. De Nederlandsche Bank noemt drie redenen waarom banken toch meer spaargeld verwelkomen:

  • De netto inkomens zijn flink gegroeid. Er blijft dus maandelijks simpelweg meer over om mee te sparen.
  • Het zogenaamde spaardoel-effect kan van toepassing zijn. Spaar je voor bijvoorbeeld een vakantie of de studie van de kinderen? Bij een lage rente heb je meer geld nodig om het doel te halen.
  • Onzekerheid over de economie en de eigen financiën kunnen sparen stimuleren


Sinds 2012 dalen de spaarinkomsten

Vorig jaar is er 1,2 miljard aan rente bijgeschreven op Nederlandse spaarrekeningen. Een jaar eerder was dit nog 1,4 miljard. Hiermee zet de dalende trend, die sinds 2012 waarneembaar is, zich voort. Eind 2019 kwam de gemiddelde rente op deposito’s met een vaste looptijd en vrij opneembare spaarrekeningen uit op 0,37 procent, 9 basispunten lager dan een jaar eerder.

Spaardeposito’s minder populair

De inleg van nieuw spaargeld is toegenomen als we kijken naar vrij opneembare spaarrekeningen. Spaarders hebben juist minder overgemaakt naar deposito’s. Over het algemeen geldt dat je een hogere spaarrente krijgt wanneer je het geld voor een bepaalde tijd vastzet.

Een deposito met een looptijd van 1 jaar levert je nu maximaal 0,40 procent op. Een fors hogere rente ten opzichte van reguliere spaarrekeningen. Toch lijken spaarders het niet genoeg te vinden om de flexibiliteit van vrij opneembaar geld op te geven. Dat is ook te zien aan het stijgende tegoed op betaalrekeningen.

Met een deposito heb je meer zekerheid dat het rendement op je spaarsaldo niet verder daalt. Je kunt ook overwegen met een deel van het geld te beleggen, af te lossen op je hypotheek of een andere bestemming te zoeken. Bedenk vooral in hoeverre je het geld een tijd kunt missen en of het past bij je (spaar)doelen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie