Nieuws

Straks vijf weken geboorteverlof voor partners!

Vanaf juli kan je als partner maximaal vijf weken geboorteverlof opnemen. Dat hoeft niet aaneengesloten. Reken wel op tijdelijk lagere inkomsten en bespreek het op tijd met je werkgever.

woensdag 19 februari 2020
Straks vijf weken geboorteverlof voor partners!

Het geboorteverlof, ook wel bekend als vaderschapsverlof of kraamverlof, wordt vanaf 1 juli 2020 verder uitgebreid. Zo kunnen ‘nieuwe’ ouders langere tijd bij hun pasgeboren zoon of dochter zijn. Nog maar de helft van alle aanstaande ouders is op de hoogte van deze verandering. Verwacht jij vanaf halverwege dit jaar een kindje? Bespreek het verlof bijtijds met je werkgever.

Sinds 1 juli 2019 is de ‘WIEG’ ingegaan. WIEG staat voor Wet Invoering Extra Geboorteverlof. Met deze regeling wordt het verschil in verlofduur tussen moeder en partner kleiner. Daarnaast kan de partner met deze regeling meer tijd met het pasgeboren kindje doorbrengen. De WIEG is in het leven geroepen om de betrokkenheid van beide ouders te stimuleren, wat goed is voor de ontwikkeling van het kind.

Hoe is het geboorteverlof nu geregeld?

Voor 2019 hadden partners maar twee dagen recht op betaald geboorteverlof. Sinds 1 januari 2019 is dit eenmaal het aantal werkuren per week. Iemand die vier dagen in de week negen uur werkt, krijgt 36 uur betaald verlof. Deze uren kunnen, binnen een termijn van vier weken vanaf de geboorte, naar wens worden opgenomen.

Uitbreiding geboorteverlof vanaf 1 juli 2020

Vanaf 1 juli 2020 mag een werknemer maximaal 5 weken extra aanvullend geboorteverlof opnemen. Dit kan binnen de eerste zes maanden na de geboorte. Het UWV betaalt gedurende het verlof een uitkering van 70 procent van het dagloon (tot maximaal 70 procent van het maximumloon) aan de werkgever.

Om in aanmerking te komen voor het aanvullend verlof dien je als werknemer wel eerst het ‘reguliere’ verlof op te nemen. Ook moet het verlof met je werkgever besproken worden. Het is overigens niet verplicht om in één keer het verlof op te nemen. Dit mag gebeuren in termijnen van weken.

Nieuwe verlofregeling nu al populair

Uit onderzoek van IPSOS blijkt dat 98 procent van de onderzoeksgroep gebruik wil maken van de nieuwe verlofregeling. Van deze groep zou 41 procent het verlof bij voorkeur verspreiden over een half jaar. Een vergelijkbaar percentage denkt het verlof direct na de geboorte op te nemen.

Het geboorteverlof pas opnemen na het verlof van de moeder biedt de meeste voordelen voor het hele gezin, zo is eerder al onderzocht. Op die manier kan ook de partner ervaren hoe het is om ‘fulltime’ ouder te zijn. Daarnaast kan er een betere band met het kind ontwikkeld worden. Niet iedereen is enthousiast, slechts 6 procent van de respondenten voelt er iets voor.

De nieuwe verlofregeling is al voor de ingangsdatum in trek. Naast meer tijd met de kleine kan je de vrije uren ook gebruiken om bij te komen van de gebroken nachten. Bespreek het opnemen van aanvullend verlof wel op tijd met je werkgever.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie