Nieuws

Schenken aan je kind? Beperk belasting met schenking op papier

Bij geld schenken komen altijd de regels van de Belastingdienst kijken. Geld schenken op papier heeft enkele aanvullende regels, maar je kunt hiermee wel zorgen dat de fiscus minder kan profiteren.

donderdag 13 februari 2020
Schenken aan je kind? Beperk belasting met schenking op papier

Heb je vermogen dat je wilt schenken aan je kind? Al snel komt de Belastingdienst een deel van de gift opeisen. Het risico op deze schenkbelasting wordt kleiner als je schenkt op papier. Deze manier van schenken kan ook als je het geld nu nog niet hebt, bijvoorbeeld omdat het in je huis of een aandelenportefeuille zit. Wil je fiscaal vriendelijk schenken op papier? Houd je aan de regels, anders ziet de Belastingdienst het alsnog als een reguliere schenking. 

Met schenken op papier krijgt de ontvanger de gift pas op een later moment. Dit kan na het overlijden van de gever zijn. Op dat moment wordt de schenking afgetrokken van de erfenis, zodat over een lager bedrag erfbelasting betaalt hoeft te worden. Ook bij leven kan schenken op papier fiscale voordelen opleveren.

De schenking wordt schuld

Een schenking op papier moet worden geregeld bij de notaris. Daar stel je op welk bedrag je wilt schenken en aan wie. Eenmaal notarieel vastgelegd wordt de schenking gezien als een schuld waarover je jaarlijks rente moet betalen. De rente is door de overheid vastgesteld op zes procent. Je kind hoeft geen belasting te betalen over de rente die hij of zij ontvangt.

Voorbeeld van schenking op papier

John wil in de toekomst €25.000 schenken aan zijn dochter Sandra. Dit bedrag mag hij eenmalig belastingvrij schenken aan zijn dochter. John besluit de schenking op papier te regelen. Hij moet vanaf nu jaarlijks zes procent rente (€1.500) aan Sandra betalen, die daar geen belasting over hoeft te betalen. In de komende tien jaar schenkt John op deze manier €15.000 extra.

Maximale belastingvrije schenking

Jaarlijks stelt de overheid vast tot welk bedrag je belastingvrij kunt schenken. Op deze pagina vind je hoe het is geregeld in 2020. In het voorbeeld heeft John zich gehouden aan het bedrag van de vrijstelling. Bij een schenking van boven de €26.457 moet wel schenkbelasting betaald worden door zijn dochter Sandra. Naast de eenmalige schenking kan je ook jaarlijks nog een schenking doen. Iedere extra schenking moet echter wel vastgelegd worden bij de notaris.

Jaarlijkse rentebetaling en notaris verplicht

De fiscus is streng als het gaat om schenken op papier. Is de schenking niet bij de notaris vastgelegd of wordt er geen rente betaald? In dat geval ziet de fiscus het niet als een schenking op papier. Grote kans dat je kinderen alsnog de rekening betalen in de vorm van schenk- of erfbelasting.

Nu kan het zijn dat John een jaar de €1.500 aan rente niet kan betalen. Ook daar is een oplossing voor te bedenken. Zo kan Sandra hem maximaal €2.208 (in 2020) belastingvrij schenken. Met deze schenking kan John toch de rente betalen en aantonen dat deze is betaald.

Hoe zit het met vermogensbelasting?

De schenking wordt gezien als schuld. Hierdoor hoef je minder vermogensbelasting (box 3) te betalen. Houd er wel rekening mee dat je kind meer vermogen krijgt. Hierdoor kan het gebeuren dat hij of zij hierdoor (deels) het recht op bepaalde toeslagen kan verliezen. Dit kan extra nadelig uitpakken omdat je kind nog geen beschikking heeft over het ‘geschonken’ geld.

Denk goed na over de gevolgen van schenken op papier. Je moet namelijk wel strikt de regels naleven om optimaal gebruik te kunnen maken van deze regeling. Doe je het goed, dan heeft je kind het meest profijt van de schenking. Daar doe je het allemaal voor!

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie