Nieuws

NHG versoepelt regels na scheiding

Wie na een scheiding de ex-partner wil uitkopen, kan te maken krijgen met een flinke overwaarde. Soms is verkoop van de woning dan de enige optie. NHG versoepelt de regels zodat in de woning blijven eerder mogelijk is.

maandag 24 februari 2020
NHG versoepelt regels na scheiding

Na een scheiding valt de koopwoning vaak ook onder te verdelen bezittingen. Voor mensen met een NHG hypotheek wordt dit in de toekomst makkelijker. Op dit moment ontkomen veel huiseigenaren niet aan de verkoop van de woning. De huizenprijs is namelijk zo hard gestegen dat het uitkopen van de ex-partner niet haalbaar is. De stichting achter Nationale Hypotheek Garantie past om die reden haar rekenmethode aan.

Stel je hebt in het verleden samen een huis gekocht voor € 220.000. Inmiddels is de waarde van deze woning gestegen naar € 280.000. De totale overwaarde bedraagt in deze situatie €60.000. Is er sprake van een scheiding en wil één van jullie in het huis blijven wonen? Degene die in de woning blijft is de ex-partner de helft van de overwaarde verschuldigd, in dit voorbeeld € 30.000.

Uitkopen ex-partner vaak een probleem na scheiding

Het uitbetalen van ex-partners is over het algemeen geen probleem als er weinig overwaarde is. Veel huiseigenaren zagen in de afgelopen jaren de overwaarde juist fors toenemen. Op zich positief, totdat je opeens de helft moet ophoesten uit eigen zak. Als dat niet lukt zijn er twee opties, het huis verkopen of een nieuwe lening sluiten. In veel situaties is het niet mogelijk om hiervoor te lenen in een nieuwe hypotheek. Het alternatief is een consumptief krediet, met als nadeel het risico op hogere maandlasten.

Schaarste woningen een probleem

De stichting achter NHG zag dat meer mensen na een scheiding in de problemen komen. Als verkopen de enige optie is, moeten in ieder geval twee mensen op zoek naar andere woonruimte. Dat is in deze woningmarkt op zijn minst een uitdaging. Kopen is in die situatie geen optie en betaalbare huurwoningen zijn dun gezaaid. Dit terwijl NHG juist is bedoeld om dergelijke problemen daar waar mogelijk te voorkomen.

Versoepeling regels Nationale Hypotheek Garantie

NHG versoepelt de regels voor de huiseigenaar die na een scheiding in de woning wil blijven. Het verschil is dat niet meer wordt gerekend met de standaard rekenmethode die bepaalt wat er geleend kan worden. In plaats daarvan wordt een beheertoets aangehouden. Deze toets gaat meer uit van de daadwerkelijke maandlasten in plaats van het maximaal mogelijke leenbedrag. Blijkt dat de blijvende partner met zijn of haar inkomen de maandlasten kan dragen, dan accepteert NHG dat het uitbetalen van de ex-partner in de hypotheek mag worden verwerkt.

Kopers houden geen rekening met scheiding

Bij het afsluiten van een hypotheek houden kopers zelden rekening met een mogelijke scheiding, zo onderzocht NHG eind vorig jaar. Het is ook geen prettig onderwerp als alles goed gaat en je samen met de toekomst bezig bent. Maak het toch bespreekbaar. In de praktijk strandt 1 op de 3 huwelijken. Partners die uit elkaar gaan, doen ook het vaakst een beroep op de garantieregeling. Een groot deel van de woningkopers gaf aan wel rekening te houden met andere grote gebeurtenissen, zoals het overlijden van een partner.

Heb je te maken met een scheiding of wil je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Onze adviseurs kunnen je verder op weg helpen. Vul hiervoor het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie