Nieuws

Hier koop je nog een woning voor twee ton

Voor het eerst sinds de telling meet het CBS een gemiddelde woningprijs boven de drie ton. Daar kom je overigens in Bloemendaal niet ver mee. In welke gemeenten kan je met twee ton nog uit de voeten?

woensdag 12 februari 2020
Hier koop je nog een woning voor twee ton

De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning nam vorig jaar toe tot € 308.000. Hiermee schiet de huizenprijs voor het eerst door de drie ton. De cijfers gaan terug tot de start van de telling in 1995. Koploper is de provincie Noord-Holland, met in Amsterdam een gemiddelde verkoopprijs rond € 485.000. Dit is meer dan drie keer zoveel dan je in Delfzijl nodig had om een huis te kopen. Verwacht wordt dat de stijging van de prijzen nog niet ten einde is.

Acht van de tien gemeenten met de hoogste gemiddelde verkoopprijs liggen in de provincie Noord-Holland. Aan de andere kant van het spectrum ligt Groningen. In dit hoge noorden liggen de meeste gemeenten met de laagste gemiddelde verkoopprijs.

Gemiddelde prijs zegt niets over prijswijziging

Het CBS kijkt simpelweg naar de gemiddelde verkoopprijzen in een jaar. Er wordt niet gecorrigeerd voor het type woningen. Een grote vrijstaande woning heeft doorgaans een hogere waarde dan een klein appartement. In gemeenten met een bovengemiddeld aantal vrijstaande woningen is het dan ook logisch dat de gemiddelde verkoopprijs hoger ligt. Dat wil niet automatisch zeggen dat de woningen ook sterker in prijs zijn gestegen.

Bloemendaal stoot Blaricum van troon

De duurste woningen waren vorig jaar te vinden in Bloemendaal. Alleen in deze gemeente lag de gemiddelde verkoopprijs boven de acht ton (€ 832.000). In 2018 stond Blaricum nog aan top. Voor woningen met een prijsniveau van een half miljoen of meer, dan kon je vorig jaar in acht gemeenten terecht.

Woningen goedkoopst in Delfzijl

Als woningkoper in Delfzijl kon je met een relatief beperkt budget van € 155.000 de gemiddelde woning al kopen. In 14 steden kocht je nog een gemiddelde woning onder de twee ton, waaronder Heerlen, Kerkrade en Stadskanaal. Zeker in en rond grote steden raakt dit prijspeil verder uit beeld.

WOZ-waarde stijgt mee

De sterk gestegen huizenprijs resulteert in een hogere gemiddelde WOZ-aanslag. Ook de gemeente kijkt hierbij vooral naar algemene zaken, zoals prijzen van woningen in de buurt. Overdrijft de gemeente met een te hoge inschatting? Je kunt bezwaar aantekenen om de WOZ-waarde naar beneden te krijgen. Doe dit echter niet zo maar, het kan ook nadelen hebben.

Voor de komende tijd valt te verwachten dat de prijzen verder stijgen. Zeker zolang zaken als de stikstofmalaise het bouwen van nieuwe woningen in de weg staan. Wil je een grotere woning kopen maar is de prijs een probleem? In een landelijke omgeving stijgt de betaalbaarheid!

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie