Nieuws

Volkswagen en Audi meest gestolen auto’s

Heb je een Audi A1 en woon je in Amsterdam? Zorg in dat geval voor maximale beveiliging, je loopt namelijk het grootste risico. Wat betreft het aantal diefstallen blijft Volkswagen nummer één.

donderdag 23 januari 2020
Volkswagen en Audi meest gestolen auto’s

Het aantal gestolen auto’s is in 2019 verder afgenomen, al is deze daling minder groot dan voorheen. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). In 2018 was de daling maar liefst 12 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De huidige daling van 2,1 procent steekt daar wat schril bij af. Volkswagens blijven onverminderd in trek bij autodieven. Audi’s zijn in opmars, vooral het model A1 is een gewilde prooi.

Eind 2019 waren er 7.107 gestolen personenauto’s gemeld. Het terugvindpercentage van de gestolen auto’s is dit jaar gestegen naar 35,6 procent. Wel is het exacte percentage sterk afhankelijk van het type auto en de leeftijd.

Jonge auto’s vaker de klos

Jonge auto’s zijn eerder het doelwit bij diefstal. Ze worden niet alleen vaker gestolen maar ook minder vaak teruggevonden. Zo zijn er in de leeftijdscategorie 0-7 jaar 3.839 auto’s gestolen, meer dan de helft van het totaalaantal. Vooral auto’s tot twee jaar zijn populair. Dit komt vooral door de diefstallen van de Audi a1, Toyota Aygo en de Fiat 500.

Auto’s in de leeftijdscategorie van 4-7 jaar worden het minst vaak teruggevonden (32,7%). Heb jij een auto van 16 jaar of ouder? Wacht nog even met het kopen van een nieuwe. De kans dat jouw auto wordt teruggevonden is met 71,2% het grootst.

Volkswagen blijft koploper

Volkswagen staat al enige tijd fier aan de top bij de meest gestolen merken. Het is dit jaar niet anders. De populariteit van de Polo (584 keer gestolen) en Golf (582 keer gestolen) zijn hier de oorzaak van. Opvallend is wel dat ook deze auto’s minder zijn gestolen in het afgelopen jaar. Op de tweede plek staat de Audi, gevolgd door Toyota.

Audi A1 hoogste diefstalrisico

Van alle auto’s heeft de Audi A1 het hoogste diefstalrisico. Het terugvindpercentage van deze auto is ook bijzonder laag, namelijk 15,4%. Vooral in Amsterdam is het zaak om goed op je auto te letten. Van de vijf A1’s worden er maar liefst drie gestolen. Geen prettig gevoel als je er zelf 1 voor de deur hebt staan. Met een minimale afstand wordt de A1 gevolgd door de Toyota C-HR. Op iets meer afstand volgt de Mercedes-Benz E-klasse.

Preventie ook voor oudere auto’s nuttig

Van alle gestolen personenauto’s is ongeveer 75 procent ouder dan drie jaar. Het LIV trekt hierdoor de conclusie dat ook het beveiligen van oudere auto’s zinvol is. De cijfers maken overigens niet duidelijk in hoeverre beveiligingsmaatregelen daadwerkelijk afschrikken en in hoeverre de mate van beveiliging verschilt per leeftijdscategorie.

De sterke daling van voertuigdiefstallen van de afgelopen jaren is voorbij. De ondergrens lijkt bereikt, aldus het LIV. Voor jou als autobezitter reden genoeg om goed op te letten. Zet je auto in het zicht op de parkeerplaats, laat je navigatie niet achter op het dashboard en maak het ze niet te makkelijk.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie