Nieuws

Verzekering bij reisorganisatie vaak duurder

Laat je niet verleiden door de aangeboden verzekeringen bij de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie. Over het algemeen betaal je meer maar is de dekking beperkt.

donderdag 16 januari 2020
Verzekering bij reisorganisatie vaak duurder

Of je nu op wintersport gaat of juist de warmte opzoekt, bij voorkeur ga je zorgeloos op pad. Met een annulerings- en reisverzekering dek je de nodige risico’s af. Het afsluiten ervan kan je bij de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie zelf doen. Bij het boeken van de reis kost dit over het algemeen maar een paar muisklikken extra. Ondanks het gemak doe je er goed aan om verder te kijken. De voorwaarden zijn vaak beperkt en de tarieven relatief hoog.

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de verzekeringen die vijftien reisorganisaties aanbieden. Het prijsverschil tussen verschillende aanbieders is groot, met uitschieters tot 28 procent van de reissom. Reken bij een reguliere reisverzekering op circa 5 procent. Los van de kosten loop je het risico dat niet voor alle schade een volledige vergoeding geldt en zijn voorwaarden vaak onduidelijk.

Uitzonderingen vaak niet vermeld

Aanbieders van verzekeringen zijn verplicht om op een verzekeringskaart de belangrijkste kenmerken van een verzekeringsproduct te vermelden. Het komt regelmatig voor dat reisorganisaties verstrekkende uitzonderingen niet vermelden op de kaart. Na het lezen van de uitgebreide polisvoorwaarden bleek dat EasyJet en Schipholtickets zoek- en reddingskosten niet vergoeden. Voor onder andere wandelaars, wintersporters en zeilers juist een belangrijke dekking.

Sunweb en TUI zijn tegenstrijdig in hun uitingen. Zo staat er vermeld dat de reis om elke reden geannuleerd mag worden. In de polisvoorwaarden is echter te lezen dat noodweer, een ziek huisdier en zelfs faillissement van de reisorganisatie géén geldige redenen zijn om de reis te annuleren.

Minimale bagagedekking

De dekking van elektronica, waaronder laptops en camera’s, is karig bij de verzekeringen die reisorganisaties aanbieden. Expedia sluit bijvoorbeeld smartphones en tablets helemaal uit van dekking. Verder is het niet ongebruikelijk dat fietsen, kunstgebitten, gehoorapparaten, sleutels, brillen, lenzen en reisdocumenten uitgesloten zijn. In andere gevallen wordt alleen uitgekeerd als je een aankoopbewijs kan laten zien. Overigens valt het laatste ook te verwachten bij veel andere verzekeraars.

Sluit annuleringsverzekering op tijd af

Neem de tijd om een passende reis-of annuleringsverzekering te selecteren. Je voorkomt hiermee dat je onverwacht toch moet betalen voor je geannuleerde reis of je kapotte laptop. Een annuleringsverzekering moet je in veel gevallen binnen een week tot veertien dagen na het boeken van de reis aanvragen. Een reisverzekering kan tot vlak voor je vakantie nog worden afgesloten.

Ben je een reislustig type dat ieder jaar meerdere keren de koffers pakt? In dat geval heb je al snel voordeel bij een doorlopende reis- of annuleringsverzekering. Je bent dan het hele jaar verzekerd voor of tijdens je vakanties. Naast het gemak ben je hiermee veelal ook goedkoper uit. Vier je vooral in je eigen tuin vakantie, op een incidentele vakantie na? Dan valt een kortlopende reis- en annuleringsverzekering te overwegen. Lees in ieder geval vooraf even de ‘kleine lettertjes’.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie