Nieuws

Sla ontbindende voorwaarden niet zomaar over

Bij het kopen van een huis kan je ontbindende voorwaarden opnemen in het voorlopige koopcontract. Doe je dit niet, dan loop je het risico op een fikse boete. Hoe ga jij daar mee om?

woensdag 8 januari 2020
Sla ontbindende voorwaarden niet zomaar over

Sta je op het punt om een huis te kopen? Het is verleidelijk om niet al te moeilijk te doen met allerlei ontbindende voorwaarden. De verkoper heeft de kopers immers voor het kiezen in de huidige woningmarkt. Toch kunnen ontbinden voorwaarden je behoeden voor financiële problemen. Bedenk bij het opstellen van het voorlopig koopcontract welke risico’s jij kan en wilt lopen.

Het tekenen van een voorlopig koopcontract is in veel gevallen niet echt ‘voorlopig’. Na het tekenen kan je de eerste drie werkdagen zonder reden van de koop afzien. Daarna loop je het risico op een boete van 10 procent van de koopprijs. Bij een gemiddelde woning van € 315.000 hebben we het dan over € 31.500. Een forse financiële tegenvaller. Staan er ontbindende voorwaarden in het contract, dan kan je alléén op basis van die voorwaarden zonder boete afzien van de koop.

5 meest bekende ontbindende voorwaarden

De ontbindende voorwaarden beschermen jou als koper. Je moet uiteraard wel kunnen bewijzen dat je niet aan de voorwaarden kunt voldoen voordat je boetevrij kunt afzien van de koop. Dit zijn de vijf meest voorkomende ontbindende voorwaarden:

 • Voorbehoud van financiering
  Wordt jouw hypotheek aanvraag afgewezen, dan is in veel gevallen de koop niet mogelijk. Met financiering onder voorbehoud kun je boetevrij afzien van de koop. De verkoper kan als voorwaarde stellen dat je van minimaal twee geldverstrekkers een afwijzing moet hebben.

 • Bouwkundig voorbehoud
  Met bouwkundig voorbehoud geef je aan wat de herstelwerkzaamheden aan de woning maximaal mogen kosten. Blijkt uit de bouwkundige keuring dat de herstelkosten hoger liggen, dan kan je boetevrij afzien van de koop. Zo voorkom je problemen als bijvoorbeeld het renoveren van de vloer veel duurder uitpakt dan gedacht.

 • Voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  Wil je profiteren van de voordelen van een hypotheek met NHG? Neem dit dan op als ontbindende voorwaarde. Wijst de bank of de stichting de aanvraag af, dan kom je toch nog onder het contract uit.

 • Voorbehoud akkoord gemeente
  Voor het wijzigen van een bestemmingsplan heb je toestemming nodig van de gemeente. Van een winkelpand kan je niet zomaar een woning maken. Ook voor drastische verbouwingen kan akkoord van de gemeente nodig zijn. Met voorbehoud op akkoord met de gemeente dek je jezelf in voor het geval dat de gemeente een streep door de plannen zet.

 • Onder voorbehoud van verkoop eigen woning (No-Risk clausule)
  Moet je jouw woning nog verkopen en kan je dubbele woonlasten niet veroorloven? De No-Risk clausule biedt uitkomst. Met deze clausule kan de koop alsnog ontbonden worden wanneer de woning niet binnen de afgesproken termijn verkocht wordt.


Ontbindende voorwaarde voor verkopers

Als verkoper kun je ook ontbindende voorwaarden opnemen. Zo kan je in het contract het ontbinden van de koop afdwingen wanneer de bank de restschuld niet meefinanciert bij de aankoop van je volgende woning. Daarnaast kan onder andere de No-Risk clausule ook toegepast worden op de verkoper. Zo loop je niet het risico dat je zonder woning komt te zitten.

Bedenk bij het opstellen van het voorlopig koopcontract welke ontbindende voorwaarden relevant zijn voor jou. Bij een relatief nieuwe woning is een bouwkundige keuring minder noodzakelijk dan bij een jaren ‘30 woning. De No-Risk clausule is met de overspannen woningmarkt ook minder relevant geworden. Hoe minder mitsen en maren hoe groter de kans dat de verkoper met jou in zee gaat. Laat je in ieder geval niet opjagen door de verkopende partij en maak een bewuste keus.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie