Nieuws

Oversluiten hypotheek zorgt voor record aanvragen

Vooral gepensioneerden besloten medio vorig jaar massaal de hypotheek over te sluiten. Samen met hypotheken voor verbouwingen levert dit een record aan hypotheekaanvragen op. Heb jij al uitgezocht wat oversluiten oplevert?

maandag 13 januari 2020
Oversluiten hypotheek zorgt voor record aanvragen

In 2019 is een recordaantal van 430.076 hypotheken aangevraagd. Dit record is niet veroorzaakt door kopers van een woning. Vooral huiseigenaren die massaal hun hypotheek oversluiten droegen bij aan de groei. Vanaf juli vorig jaar zette de hypotheekrente een verdere daling in. Dit zorgde in totaal voor 27,5 procent meer aanvragen dan het jaar ervoor. In deze cijfers zijn ook aanvragen voor een tweede hypotheek opgenomen, voor eigenaren die willen verbouwen.

Medio vorig jaar daalde de toch al lage hypotheekrente nog verder. Wie afgelopen oktober koos voor het oversluiten van zijn hypotheek of een tweede hypotheek nam, betaalde gemiddeld 1,70 procent. Hiermee lag de hypotheekrente maar liefst 0,40 procent lager dan twee maanden eerder. Op een woning van €300.000 een verschil van €1.200 op jaarbasis.

Oversluiten hypotheek populair bij gepensioneerden

Vooral gepensioneerden ondernamen massaal actie met het verhogen of oversluiten van hun (aflossingsvrije) hypotheek. Met name het oversluiten was in trek, gezien de stijging van 147 procent ten opzichte van 2018.

Daarnaast is merkbaar dat veel huiseigenaren ervoor kiezen om te verbouwen in plaats van te verhuizen. Voor het financieren van de verbouwing werd een tweede hypotheek of consumptief krediet afgesloten. Er werd minder uit eigen zak bijgedragen. Verbouwers brachten net geen €6.000 mee aan eigen geld, 26 procent minder dan in het voorgaande jaar.

Drenthe koploper oversluiten en tweede hypotheken

Wat betreft absolute aantallen is Noord-Holland koploper in hypotheekaanvragen door gepensioneerden. Als we kijken naar de sterkste procentuele groei is Drenthe echter de winnaar. Deze provincie kende een groei van 49 procent in vergelijking tot 2018. Wellicht is een verklaring dat huiseigenaren al langer eigenaar zijn en het einde van hun rentevaste termijn nadert. Dat kan een eventuele boeterente bij het oversluiten beperken.

Voordeel oversluiten hypotheek

Het oversluiten van je hypotheek levert een lagere hypotheekrente op, wat direct positief is voor je maandlasten. De geldverstrekker geeft het voordeel helaas niet cadeau en kan een boeterente in rekening brengen bij het oversluiten. De hoogte ervan hangt onder andere af van je resterende hypotheekschuld en de hypotheekrente die je nu betaalt.

Gunstig is dat de boete eenmalig is, terwijl je langdurig kunt profiteren van lagere hypotheeklasten. Lees in dit eerdere artikel hoe de boeterente wordt berekend en waar je nog meer rekening mee moet houden.

Betaal je zelf ook een hoger dan nodige hypotheekrente of heb je verbouwingsplannen? Ook in jouw situatie kan het oversluiten van je hypotheek uitkomst bieden, net als het afsluiten van een tweede hypotheek. Onze hypotheekspecialisten staan klaar om je te adviseren, vul hiervoor het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie