Nieuws

Huis met erfpacht kopen: let op de voorwaarden

Een woning kopen zonder grond klinkt aantrekkelijk door het lagere prijskaartje. Laat je bij erfpacht echter niet verrassen door de voorwaarden en wat doe je bij een aanbod om de erfpacht af te kopen?

maandag 20 januari 2020
Huis met erfpacht kopen: let op de voorwaarden

Veel Amsterdammers waren afgelopen tijd in de ban van erfpacht. Zij kregen de mogelijkheid om hun erfpacht eeuwigdurend af te kopen of deze vast te zetten. In 2016 stonden ongeveer 650.000 woningen op grond die niet van de huiseigenaar zelf was. Hoe zit het met de erfpacht buiten Amsterdam en welke vormen van erfpacht zijn er?

Een woning staat altijd op een kavel of perceel. Wanneer je een huis koopt, hoeft het niet zo te zijn dat je de grond (kavel of perceel) ook koopt. In dat geval heb je te maken met erfpacht. Je huurt dan de grond van de eigenaar, dit heet ook wel erfpachtcanon. In veel gevallen is de grond van de gemeente, maar ook woningcorporaties, kerken, VvE’s of waterschappen kunnen eigenaar zijn.

Drie vormen van erfpacht

Je kunt te maken krijgen met de volgende drie vormen van erfpacht:

 • Erfpacht met periodieke canon
  Je betaalt maandelijks of jaarlijks ‘huur’ aan de verpachter. Deze ‘huur’ staat niet vast en kan worden verhoogd als de afgesproken erfpachttermijn afloopt. Wil je op de grond extra bouwen? De kans is dan aanwezig dat je meer erfpacht moet gaan betalen. In veel gevallen is deze vorm van erfpacht fiscaal aftrekbaar.

 • Tijdelijke afkoop erfpacht
  Je koopt de erfpacht voor een bepaalde periode af, bijvoorbeeld 50 of 100 jaar. Gedurende die periode hoef je geen erfpacht meer te betalen. Loopt de periode af dan moeten er uiteraard weer nieuwe afspraken gemaakt worden. Het afkopen van erfpacht is niet aftrekbaar, tenzij je hier een lening voor afsluit.

 • Eeuwigdurende afkoop erfpacht
  Je koopt de erfpacht eenmalig voor eeuwig af. Let op, dit betekent niet dat je daarmee ook eigenaar wordt van deze grond. Je hoeft er alleen nooit meer erfpacht voor te betalen aan de
  de verpachter. Ook hier geldt, het afkopen van erfpacht is niet aftrekbaar.


Let hierop als je een woning met erfpacht koopt

Het kopen van een woning waar erfpacht op rust is vaak goedkoper. Je hoeft immers alleen het huis zelf maar niet de grond te betalen. Houd wel rekening met de volgende zaken:

 • Je hebt een extra betalingsplicht in de vorm van ‘huur’
 • Het erfpachtcanon kan stijgen, waardoor je maandlasten toenemen
 • Let op de eventuele extra voorwaarden bij het erfpachtcanon
 • Het aanvragen van een hypotheek kan lastiger zijn omdat de bank meer risico loopt. Zeker als het gaat om erfpacht bij een particulier
 • Erfpacht kan nadelig uitpakken bij de verkoop van de woning. Kopers weten niet altijd wat er precies van hen verwacht wordt


Erfpacht heeft voor - en nadelen. Wil je een woning kopen waar erfpacht op rust, vraag dan de gegevens van het huidige canon op. Zo weet je bijvoorbeeld hoe lang deze nog loopt. Daarnaast is het verstandig om je te laten adviseren bij het kopen van een woning met erfpacht, voordat je verrast wordt door nadelige voorwaarden.

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie