Nieuws

‘‘Geen crisis maar nood op de woningmarkt’’

Het aantal te koop staande woningen neemt af, nieuwbouw wordt onbetaalbaar en starters komen verder in de knel. De makelaarsvereniging begint het jaar met sombere vooruitzichten.

donderdag 9 januari 2020
‘‘Geen crisis maar nood op de woningmarkt’’

‘’Overal lees ik over de wooncrisis, maar ik durf inmiddels wel te spreken over woningnood.’’ NVM-voorzitter Onno Hoes uit met deze weinig opbeurende woorden zijn zorgen over de woningmarkt. Het aantal beschikbare koopwoningen is afgenomen en de betaalbaarheid neemt verder af door prijsstijgingen. Een lichtpuntje is een toename van te koop staande nieuwbouwwoningen. De oorzaak van de toename is minder positief. Nieuwbouwwoningen zijn simpelweg onbetaalbaar geworden voor veel mensen.

In het vierde kwartaal van 2019 zijn er door NVM-makelaars ruim 40.000 woningen verkocht. Over heel vorig jaar komt het aantal verkopen neer op 149.000, wat in de buurt komt van de verkopen in 2018.

Waarom nood op de woningmarkt?

Het optimisme druipt er niet vanaf bij de NVM. De onderstaande zaken staan een bloeiende woningmarkt in de weg.

  • In het vierde kwartaal van 2019 zijn er minder woningen te koop gezet dan een jaar eerder. Het toch al krappe aanbod neemt hierdoor nog verder af. Als koper heb je op dit moment gemiddeld keus uit 2,8 te koop staande woningen. Met een beperkt budget valt er zelfs nog minder te kiezen.

  • De gemiddelde huizenprijs nam in het laatste kwartaal van vorig jaar met 8 procent toe, tot € 326.000. Een hogere toename dan verwachte. Voor de rest van dit jaar verwacht de makelaarsvereniging dat deze trend doorzet.

  • De doorstroming op de woningmarkt piept en kraakt. Als er 1 woning minder te koop wordt gezet, zorgt dat doorgaans voor een afname van meerdere verkopen. De koper van die woning heeft namelijk vaak ook een woning die weer aan iemand anders verkocht wordt. In dat kader is nieuwbouw van groot belang. Het nieuwe aanbod kan een ketting aan verkopen in gang zetten.


Nieuwbouw wordt onbetaalbaar

Het aantal te koop staande nieuwbouwwoningen is gestegen naar 16.000. Dat klinkt goed, zou je denken. Dat veel kopers in deze krappe markt niet voor nieuwbouw kiezen geeft echter te denken. Nieuwbouw is in de afgelopen jaren fors duurder geworden, waarbij de prijsstijging die van oudere woningen overtreft. Voor de gemiddelde nieuwbouwwoning betaalde je in het afgelopen kwartaal € 388.000. Een prijs die voor veel kopers niet op te brengen is.

Eind vorig jaar nam de bouw van nieuwbouwwoningen overigens af. De oorzaak kan liggen bij stikstof- en pfas-problemen. Bouwprojecten werden stilgelegd en nog steeds is onzeker wat de effecten voor de bouwsector precies zijn.

Huis kopen luxe voor starters

Vooral starters komen verder in de knel. Zij kunnen nog niet profiteren van overwaarde op een eerder gekochte woning. Met de huidige woningprijzen hebben ze vaak eigen geld nodig om een woning te kunnen financieren, wat zonder lang arbeidsverleden lastig is. Door het krappe woningaanbod is overbieden meer regel dan uitzondering. Ook iets waar starters al snel de concurrentiestrijd met andere geïnteresseerden verliezen. Zonder adequaat ingrijpen van de overheid dreigt een huis voor starters een luxe te worden.

De zoektocht naar een woning begint bij een goed beeld van de financiële mogelijkheden. Met die wetenschap kun je gerichter huizen selecteren, weet je tot hoever je kunt gaan en schakel je sneller bij de onderhandelingen. Wil je advies over de maximale hypotheek in jouw situatie? Vul hiervoor het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie