Nieuws

Coronavirus valt niet onder dekking reisverzekering

Vakantie naar China geboekt? Deze reis annuleren is altijd mogelijk. Wel kan dit financiële gevolgen hebben. Helaas valt een virus namelijk niet onder de dekking van de gemiddelde reisverzekering.

donderdag 30 januari 2020
Coronavirus valt niet onder dekking reisverzekering

Het coronavirus grijpt snel om zich heen. Sinds de uitbraak eind 2019 heeft het virus het leven geëist van 132 mensen en zijn er ruim 5.000 besmettingen. Het leven in grote Chinese steden ligt stil en er is geen mondkapje meer te vinden. Heb jij een vakantie geboekt naar China? De kans is groot dat daar een streep doorheen gaat. Steeds meer reisorganisaties annuleren alle reizen richting China. Wil je zelf jouw reis annuleren, reken dan op kosten voor eigen rekening.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar China aangescherpt. Voor heel China gelden veiligheidsrisico’s (code geel) en voor de provincie Hubei geldt code oranje. Ga daar alleen naartoe als het echt noodzakelijk is. In ‘oranje’ gebieden kan de ambassade geen of beperkte hulp bieden.

Annuleren reis door coronavirus niet kosteloos

Helaas wordt een uitgebroken virus niet als geldige reden gezien om een reis te annuleren of eerder af te breken. In dat geval kun je dus geen aanspraak maken op je annulerings- of reisverzekering. Wel kan dit onderdeel zijn van de dekking Terrorisme en Natuurrampen. Veelal is dit een dekking die je kan kiezen als aanvulling op je reisverzekering.

Daarnaast is een negatief advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken geen reden voor annulering. Zelfs niet als de verzekeraar is aangesloten bij het calamiteitenfonds van het ANVR. De reisbrancheorganisatie meldt dat een uitbraak van een virus niet valt onder calamiteiten en dus niet gedekt wordt.

Reisorganisatie annuleert de reis

Reisbrancheorganisatie ANVR gaf op 29 januari reisorganisaties het advies aan om China-reizen te annuleren. Reizigers worden gecompenseerd wanneer de reisorganisator zelf annuleert. Zo heeft bijvoorbeeld Djoser zijn reis van half februari richting China geannuleerd. De getroffen reizigers mogen hun reis omboeken naar een andere bestemming. Wie het alternatief niet accepteert, krijgt de reeds betaalde reissom terug.

Reizigers met een KLM ticket naar China, kunnen kosteloos annuleren. KLM stelt dat deze maatregel in ieder geval geldt tot 29 februari. Het is niet de enige grote luchtvaartmaatschappij die vluchten schrapt. Ook British Airways en Transavia mijden het land China, daarmee gehoor gevend aan de vraag van de Chinese overheid zelf.

Ben je al in een getroffen gebied? Neem contact op met de ambassade

Het openbare leven in China staat grotendeels stil. Zo zijn scholen, (toeristische) attracties en openbare voorzieningen gesloten. Ben je in China? Volg de instructies van de Chinese overheid en neem contact op met de Nederlandse ambassade. Meer informatie hierover vind je op Nederlandwereldwijd.nl.

Je reis annuleren omdat er een virus is uitgebroken valt niet onder de dekking van een annulerings- of reisverzekering. Wacht dus nog even met boeken tot er meer bekend is over het virus. Heb je een kortlopende reisverzekering naast je annuleringsverzekering afgesloten? Dan kan je deze kortlopende reisverzekering in veel gevallen annuleren. Je krijgt de betaalde premie terug.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie